Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

ANALIZA HRVATSKOGA SUSTAVA BESPLATNE PRAVNE POMOĆI U GRAĐANSKIM STVARIMA U SVJETLU DOSADAŠNJE PRAKSE EUROPSKOGA SUDA ZA LJUDSKA PRAVA

Zvonimir Jelinić ; Pravni fakultet Sveučilišta J. Jurja Strossmayera u Osijeku
Katarina Knol Radoja ; Pravni fakultet Sveučilišta J. Jurja Strossmayera u Osijeku


Puni tekst: hrvatski pdf 42.655 Kb

str. 185-211

preuzimanja: 787

citiraj


Sažetak

Pristup pravosuđu i ostvarivanje prava na sudsku pravnu zaštitu često bi bilo dovedeno u pitanje ako bi parnične stranke, bez obzira na svoje imovinsko stanje i prilike, morale snositi sve troškove pokretanja i održanja parnice u tijeku. Iako Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda izrijekom ne spominje pravo na besplatnu pravnu pomoć u građanskim stvarima, ekstenzivna razrada koncepta prava na pravično suđenje iz čl. 6 Konvencije u praksi Suda rezultirala je tumačenjem da pravo na sud kao centralni element čl. 6 st. 1 uključuje ne samo pravo na učinkovit pristup sudovima, već pod određenim uvjetima i pravo na besplatnu pravnu pomoć. S obzirom na to da utvrđenja povrede konvencijskog prava u presudama Suda na specifičan način prisiljavaju države stranke Konvencije da sankcioniraju povrede prava koja su zajamčena Konvencijom, danas većina država ima zakonski predvi- đene i razrađene mogućnosti da se osobama loših imovinskih prilika omogući ostvarenje nekog oblika besplatne pravne pomoći, bilo u vidu besplatnog pravnog savjetovanja, besplatnog zastupanja ili oslobođenja od plaćanja sudskih pristojbi i drugih davanja vezanih uz postupke sudske pravne zaštite. Trend regulacije jamstva prava na besplatnu pravnu pomoć kroz posebni zakonski tekst pratila je i Republika Hrvatska. Svojevremeno, u Nacionalnom programu RH za pristupanje EU upravo je kao jedan od koraka u reformi pravosuđa te kao kratkoročni prioritet određeno da će biti potrebno donijeti poseban zakonski tekst kojim će se regulirati dodjela besplatne pravne pomoći radi daljnjeg olakšavanja pristupa sudu i drugim tijelima koja odlučuju o pra vima i obvezama građana.
U ovom radu autori analiziraju trenutno važeći normativni okvir za sustave besplatne pravne pomoći u građanskim stvarima u RH. Temeljno se razmatra da li Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći iz 2013 godine sadržajno odgovara utvrđenjima iz relevantnih presuda Europskog suda za ljudska prava. Riječ je o različitim pitanjima koja se raspravljaju; pitanju imovinskih prilika kao uvjeta za ostvarivanje prava na pravnu pomoć, zatim uvjeta vezanih uz pitanje procjene osnovanosti zahtjeva u postupku, pitanju kvalitete pravne pomoći, pitanju zastupanja odgovarajuće kvalitete i dr. Zaključno se na načelnoj razini razmatra i konstatira je li sadašnji sustav pravne pomoći u građanskim stvarima uređen na zadovoljavajući način te da li sustav funkcionalno odgovara rastućim potrebama građana.

Ključne riječi

pravo na pristup sudu; besplatna pravna pomoć; Europski sud za ljudska prava; Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći

Hrčak ID:

130910

URI

https://hrcak.srce.hr/130910

Datum izdavanja:

30.8.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 1.963 *