Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

RUDARSKA DJELATNOST U REPUBLICI HRVATSKOJ

Dragan Krasić
Andrija Mikulić


Puni tekst: hrvatski pdf 703 Kb

str. 46-58

preuzimanja: 484

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 703 Kb

str. 46-58

preuzimanja: 715

citiraj


Sažetak

Niz rješenja koja su uređena važećim Zakonom o rudarstvu (usvojenim dana 26. travnja 2013. godine na 8. sjednici Hrvatskoga sabora) za cilj ima rješavanje nedostataka Zakona o rudarstvu ("Narodne novine", br. 75/09 i 49/11) koji su uočeni u redovitoj praksi tijela nadležnih za rudarstvo u Republici Hrvatskoj, odnosno davanje koncesije za eksploataciju koje se provodi na temelju samo jednog javnog nadmetanja u jedinstvenom postupku koji se sastoji od četiri faze, a isto je u potpunosti usklađeno s odredbama novoga Zakona o koncesijama ("Narodne novine", broj 143/2012). Navedenim se rudarskim gospodarskim subjektima omogućava pravna sigurnost u cilju značajnih ulaganja u rudarsku djelatnost, poglavito istraživanja i eksploatacije mineralnih sirovina.
Osim navedenoga, važećim Zakonom o rudarstvu omogućena je učinkovitija kontrola eksploatiranih količina mineralnih sirovina i plaćanja naknada za koncesiju, propisuje se postupak za sanaciju prostora i izvođenje rudarskih radova u posebnim situacijama (propisi o zaštiti okoliša i/ili propisi o uređenju prostora), napravljena je prilagodba propisa za posebne slučajeve eksploatacije (npr. morska sol, građevni pijesak i šljunak s morskog dna, skladištenje ugljikovodika i trajno zbrinjavanje plinova u geološkim strukturama), jasno su propisana stečena prava, odnosno obveza usklađenja prije izdanih akata s odredbama važećeg Zakona o rudarstvu, određeno je donošenje podzakonskih akata za provedbu Zakona.
Zaključno, važećim Zakonom o rudarstvu omogućit će se još efikasnija i transparentnija primjena davanja koncesija u rudarstvu tj. eksploatacije mineralnih sirovina, štoće se pozitivno odraziti na intenzivnija ulaganja, jačanje gospodarske aktivnosti, povećanjeopćih poreznih prihoda, prihoda od koncesija, te na otvaranje novih radnih mjesta.

Ključne riječi

Hrčak ID:

130912

URI

https://hrcak.srce.hr/130912

Datum izdavanja:

23.5.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.321 *