Skip to the main content

Original scientific paper

UTJECAJ HRANJIVE PODLOGE I TEMPERATURE NA RAZVOJ SCLEROTINIA SCLEROTIORUM

Ivan Mikić ; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia
Zvonko Radan ; Fermopromet d.d., Srednja 12, Novi Bezdan, 31322 Baranjsko Petrovo Selo
Jasenka Ćosić orcid id orcid.org/0000-0002-8839-1813 ; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia
Karolina Vrandečić ; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia


Full text: croatian pdf 77 Kb

page 8-11

downloads: 622

cite


Abstract

Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj hranjive podloge (krumpir dekstrozni agar (PDA), podloga od mrkve) i temperature (15, 22 i 30ºC) na rast i razvoj micelija i formiranje sklerocija gljive Sclerotinia sclerotiorum. Istraživanje je provedeno u laboratorijskim uvjetima 2013. godine. Statističkom obradom podataka utvrđeno je da podloga i temperatura značajno utječu na porast micelija i formiranje sklerocija. Utvrđen je statistički značajno bolji razvoj micelija na PDA podlozi te na temperaturama 15 i 20ºC, nego na drugom ispitivanom supstratu i temperaturi 30ºC. Sklerociji su se, također, formirali samo na PDA podlozi i na dvije niže temperature. Sklerociji formirani na 15ºC bili su veći od sklerocija formiranih na 20ºC.

Keywords

Sclerotinia sclerotiorum; PDA; podloga od mrkve; temperatura

Hrčak ID:

131486

URI

https://hrcak.srce.hr/131486

Publication date:

22.12.2014.

Article data in other languages: english

Visits: 2.032 *