Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

Vladimir Prelog i Zavod za organsku kemiju

K. Jakopčić


Puni tekst: hrvatski pdf 2.183 Kb

str. 95-107

preuzimanja: 887

citiraj


Sažetak

Snažna prisutnost organske kemije u nastavnim programima kemijskog inženjerstva i tehnologije vidljiva je od samog osnivanja Kraljevske tehničke visoke škole u Zagrebu 1919. godine. Prvi profesor organske kemije, dr. Ivan Marek, djelovao je najprije u sklopu Zavoda za analitičku i fizikalnu
kemiju. Dodatni impuls razvoju dalo je osamostaljivanje Zavoda za organsku kemiju 1922. godine, no znanstveni rad je zadržao orijentaciju ka analitici. Prekretnicu u nastavi i znanstvenom radu zavoda nakon umirovljenja I. Mareka, predstavlja dolazak u Zagreb kasnijeg nobelovca dr. Vladimira Preloga. Presudno je bilo unošenje, tada u svijetu opće prihvaćene orijentacije na organsku sintezu. V. Prelog je taj zaokret pretvorio u (kako danas možemo reći) "zlatno doba" organske kemije na našem fakultetu. Nepunih sedam godina (1935.-1941.) njegova djelovanja u Zagrebu, sudbinski je utjecalo ne samo na današnji Zavod za organsku kemiju FKIT-a nego i na cjelokupnu hrvatsku kemijsku znanost, osobito u području organske kemije. Po izbijanju drugog svjetskog rata, profesor Prelog odlazi u Zürich, gdje na ETH nastavlja svoju fascinantnu karijeru. U Zagreb se nije vratio ni po svršetku rata, no njegova stalna pomoć i blagotvorni utjecaj ostavili susvoj trag do danas.
Tijekom rata (1942.-1945.) nastavu organske kemije i Zavod za organsku kemiju vodio je dr. Rativoj Seiwerth, višegodišnji suradnik i prvi asistent V. Preloga. U gotovo nevjerojatnim uvjetima, mladi asistent i zatim (od siječnja 1943.) docent, R. Seiwerth uspješno nastavlja večinu djelatnosti koje je uspostavio V. Prelog. Po svršetku rata 1945. godine, R. Seiwert je bio prisiljen odstupiti. Ipak, poslije kratkog vremena R. Seiwerth nastavlja sa svojim znanstveno-istraživačkim radom. Do 1952. djeluje u Institutu za industrijska istraživanja, a od 1952. do svog umirovljenja 1980. godine u Istraživačkom institutu farmaceutske tvrtke "Pliva".
U poslijeratnim uvjetima (1945./46.) djelatnost Tehničkog fakulteta i njegova Zavoda za organsku kemiju bila je obnovljena. Za nastavnika i predstojnika zavoda pozvan je dr. Viktor Hahn, raniji student profesora V. Preloga i njegov suradnik od 1936. godine. Utjecaj profesora Hahna na razvoj Tehničkog fakulteta i Zavoda za organsku kemiju bio je presudan u razdoblju 1945.-1970. ali prerana smrt (17. svibnja, 1970.) prekinula je njegov vrlo uspješan rad. Zahvaljujući odlično organiziranoj nastavi i znanstveno-istraživačkom radu, njegovi studenti i suradnici uspješno su nastavili s tim djelatnostima sve do današnjih dana.

Ključne riječi

Tehnički fakultet u Zagrebu, Zavod za organsku kemiju, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Visoka tehnička škola u Zagrebu, Faculty of Chemical Engineering and Technology, Ivan Marek, Vladimir Prelog, Rativoj Seiwerth, Viktor Hahn

Hrčak ID:

12653

URI

https://hrcak.srce.hr/12653

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.199 *