Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

Nobelovac Vladimir Prelog - učitelj hrvatskih kemičara

K. Kovačević


Puni tekst: hrvatski pdf 831 Kb

str. 109-113

preuzimanja: 927

citiraj


Sažetak

U članku je na popularan način i uz mnoštvo dokumentacijskog materijala prikazan životni put Vladimira Preloga, počevši od rođenja u Sarajevu, preko školovanja u Zagrebu i Osijeku, do studija u Pragu. Ukratko je opisano znanstveno-nastavno djelovanje Vladimira Preloga na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (1935.-1941.), kada je s grupom diplomanada i doktoranada, te u suradnji sa suradnicima "Kaštela", prethodnika PLIVE, ostvario velik broj znanstvenih radova i patenata. Ta "Prelogova škola organske kemije" imala je nekoliko generacija, a prvu generaciju čine navedeni suradnici iz razdoblja prije 2. svjetskog rata (diplomandi Eugen Guštak, Adolf Režek i Pavao Mildner; doktorandi Dragutin Kohlbach, Eugen Cerkovnikov, Miha Piantanida, Rativoj Seiwerth, Mihovil Proštenik; postdoktorand Krešimir Balenović; te drugi istraživači: Viktor Hahn, Suzana Heimbach, Ljubo Trinajstić, Ernest Reiner).
Prikazan je i Prelogov odlazak na ETH u Zürich te njegov znanstveni uspjeh u Švicarskoj. Naglasak je stavljen na brojne goste-istraživače iz Hrvatske koji su se nakon boravka u Prelogovu laboratoriju u Zürichu sa novousvojenim znanjima vraćali u Hrvatsku i zauzimali ključna mjesta u znanstvenom životu Sveučilišta u Zagrebu, Instituta Ruđer Bošković i Istraživačkog instituta tvornice PLIVA. To su pripadnici druge generacije Prelogovih učenika: Dušan Dvornik, Stanko Borčić, Mirko Ternbach, Berislav Glunčić, Branimir Gašpert, Rade Marušić i Vitomir Šunjić.
Obrađeno je i razdoblje nakon dobivanja Nobelove nagrade 1975. godine te prikazana i treća generacija njegovih učenika: Davor Bedeković, Nada Šarčević, Žarko Stojanac, Mladen Žinić, Kruno Kovačević, Stjepan Mutak, Miljenko Dumić i Miće Kovačević. Opisani su kontakti koje je Prelog njegovao s Hrvatskom. Prikazane su fotografije njegovih posjeta Zagrebu, kao i fotografije sa suradnicima koji su ga posjećivali na ETH u Švicarskoj. Ukratko je prikazan i Prelogov odnos prema Domovinskom ratu za oslobođenje Hrvatske početkom devedesetih godina. Na kraju, navedeno je i nekoliko akcija kojima se Hrvatska odužila ili se odužuje ovom velikom znanstveniku.

Ključne riječi

Nobelovac; Vladimir Prelog; učitelj; hrvatski kemičari; tri generacije

Hrčak ID:

12657

URI

https://hrcak.srce.hr/12657

Datum izdavanja:

14.3.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.532 *