Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Novija ranosrednjovjekovna istraživanja Odjela za arheologiju

Željko Tomičić


Puni tekst: hrvatski pdf 5.377 Kb

str. 141-173

preuzimanja: 166

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 5.377 Kb

str. 157-160

preuzimanja: 82

citiraj


Sažetak

Radom je obuhvaćeno terensko istraživanje autora na čitavom nizu arheoloških lokaliteta na otoku Krku, u Hrvatskom zagorju i Kalničkom prigorju. Rekognosciranjem i pokusnim istraživanjem obavljenim na sakralnim objektima u okolici Punata (sv. Juraj u Maloj Krasi, sv. Nikola na rtu Negritu i sv. Jerolim), kao i na fortifikacijskim građevinama iz vremena prve bizantske vladavine na Jadranu (rt Biškupići i poluotok Sokol), stvorene su predodžbe o slojevitosti arheološkog nasljeđa u nedovoljno istraživanim dijelovima otoka Krka.

Autor u nastavku donosi rezultate ograničenog arheološkog zahvata na kastrumu Vrbovec u Hrvatsko zagorju. Pokusna arheološka iskopavanja uz otkriće segmenata fortifikacije arhitekture ukazala su i na višestrane kulturne utjecaje prepoznatljive u pokretnom materijalu zatečenom u plemićkom gradu Vrbovcu.

U okviru istraživanja arheološke topografije Kalničkog prigorja autor je pokusnim sondiranjem dokazao postojanje ostataka naseobinskog groblja manje seoske zajednice bjelobrdske populacije na lokalitetu Prekrižje kod Gornjeg Obreža.

Ključne riječi

Hrčak ID:

1078

URI

https://hrcak.srce.hr/1078

Datum izdavanja:

1.11.1988.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.262 *