Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Promjene sastava masnih kiselina u algi Fucus virsoides J. Agardh na različitim podlogama

Mirjana NAJDEK ; Centar za istraživanje mora, Institut Ruđer Bošković, G. Paliaga 5, 52210 Rovinj, Hrvatska
Ljiljana IVEŠA ; Centar za istraživanje mora, Institut Ruđer Bošković, G. Paliaga 5, 52210 Rovinj, Hrvatska
Paolo PALIAGA ; Centar za istraživanje mora, Institut Ruđer Bošković, G. Paliaga 5, 52210 Rovinj, Hrvatska
Maria BLAŽINA ; Centar za istraživanje mora, Institut Ruđer Bošković, G. Paliaga 5, 52210 Rovinj, Hrvatska
Ana ČELIG ; Centar za istraživanje mora, Institut Ruđer Bošković, G. Paliaga 5, 52210 Rovinj, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 480 Kb

str. 19-30

preuzimanja: 588

citiraj


Sažetak

U proljeće tijekom maksimuma vegetacijskog razvoja smeđe alge
Fucus virsoides istražen je učinak podloge (prirodna, vapnenac ili umjetna, beton) na sastav masnih kiselina u algi. Uzorkovano
je na šest staništa, uključujući luke i plaže, duž istarske obale (sjeverni Jadran). Sva staništa su bila pod utjecajem vrlo sličnih okolišnih čimbenika, i izložena umjerenom antropogenom utjecaju. Za
vrstu F. virsoides na umjetnoj podlozi karakteristična je niža koncentracija masnih kiselina (MK), njihov niži udio u ukupnim lipidima (UL), povišeni C16:0/18:1 omjeri (MK: 6.7±0.6 mg g
-1 s.t.; MK/UL: 22%; 16:0/18:1: 0.57±0.08) te veća zasićenost u usporedbi sa zajednicama na prirodnoj podlozi (MK: 10.2±2.9–12.5±3.4 mg g-1s.t.; MK/UL: 30.8–33.7%; 16:0/18:1: 0.34±0.11–0.45±0.13). Dobiveni rezultati odražavaju nepovoljne uvjete za rast i razvoj vrste F. virsoidesna umjetnoj podlozi u odnosu na prirodnu. Na umjetnoj podlozi je utvrđeno lošije fiziološko stanje u starijim primjercima alge (MK: 1.9±0.6 mg g-1 s.t.; MK/UL: 18.2%; 16:0/18:1: 0.68±0.08).

Ključne riječi

umjetna podloga; utjecaj okoliša; masne kiseline; Fucus virsoides; prirodna podloga

Hrčak ID:

134936

URI

https://hrcak.srce.hr/134936

Datum izdavanja:

1.7.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.513 *