Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Prijedlog modela problemske analize spomeničke plastike iz razdoblja socijalizma

Sanja Horvatinčić orcid id orcid.org/0000-0003-0488-0124 ; Institut za povijest umjetnosti


Puni tekst: hrvatski pdf 653 Kb

str. 217-228

preuzimanja: 1.103

citiraj


Sažetak

Analizom dosadašnjih istraživanja spomeničke plastike iz razdoblja socijalizma na području Hrvatske uočeno je niz problema koji otežavaju njezino ravnopravno uključivanje u povijesnoumjetničke narative domaćeg i europskog kiparstva druge polovice dvadesetog stoljeća. Kao jednu od pretpostavki za rješavanje tih problema ovaj rad predlaže formulaciju cjelovitog, sustavnog modela njezine analize, interpretacije i valorizacije. Polazeći od temeljnih funkcija svakoga spomenika – simboličke, utilitarne i estetske – model pretpostavlja da se pri interpretaciji spomeničke plastike osim analize njezinih morfoloških, formalnih i ikonografskih obilježja promatra i utjecaj, odnosno uloga svih društvenih i materijalnih činitelja – naručitelja, autora, kritičara i korisnika – koji na različite načine sudjeluju u stvaranju, odnosno održavanju spomenutih spomeničkih funkcija u specifičnom povijesnoumjetničkom i društvenopolitičkom kontekstu socijalističke Jugoslavije.
Prijedlog cjelokupnog modela problemske analize spomeničke plastike nastale u razdoblju od 1945. do 1990. godine, kao i nacrt osnovnih problemskih parametara svake od spomenutih društvenih funkcija i činitelja, pojašnjeni su i potkrijepljeni primjerima.

Ključne riječi

spomenička plastika; socijalistička Jugoslavija; Drugi svjetski rat; društvene funkcije spomenika; naručitelji; likovna kritika; autorstvo spomenika; društveno sjećanje

Hrčak ID:

138257

URI

https://hrcak.srce.hr/138257

Datum izdavanja:

10.12.2013.

Posjeta: 1.638 *