Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5552/drind.2015.1359

Piroliza jelove (Abies bornmülleriana Mattf.) piljevine: karakterizacija bioulja i biougljena

Günay Özbay ; Sveučilište u Karabuku, Šumarski fakultet, Odjel za inženjerstvo šumskih proizvoda, Karabuk, Turska


Puni tekst: engleski pdf 550 Kb

str. 105-114

preuzimanja: 1.578

citiraj


Sažetak

U radu je opisano istraživanje spore pirolize jelove (Abies bornmülleriana Mattf.) piljevine uz primjenu fiksnog reaktora. Analiziran je učinak temperature u rasponu od 350 do 600 °C na plinovite, tekuće i krute proizvode pirolize. Maksimalni prinos bioulja od 45,9 % dobiven je na konačnoj temperaturi pirolize od 500 °C. Napravljena je elementarna analiza i određena ogrjevna vrijednost bioulja i biougljena, a zatim je ispitan kemijski sastav bioulja uz pomoć kromatografskih i spektroskopskih tehnika kao što su plinska kromatografija i masena spektrometrija (GC/MS) te protonska nuklearna magnetska rezonancija (1H-NMR). Tekući proizvodi pirolize sastavljeni su uglavnom od fenola, uključujući 2-metoksi-fenol, 2-metil-fenol, fenol, kao i od aldehida, kiselina, estera, alkohola i ketona. Kemijska su svojstva pokazala da je bioulje dobiveno od ostataka proizvodnje u šumarstvu, poput jelove piljevine, raspoloživa sirovina iz okoliša koja je idealna za alternativna goriva. Osim toga, biougljen se može koristiti kao izvor energije i kao aktivni ugljen.

Ključne riječi

bioulje; jelovina; GC/MS; 1H-NMR; piroliza

Hrčak ID:

140743

URI

https://hrcak.srce.hr/140743

Datum izdavanja:

6.7.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.651 *