Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Promišljanje stvarnosti: Iris Murdoch o moralnom dobru

Ante Jerončić ; Sveučilište Andrews, SAD


Puni tekst: engleski pdf 132 Kb

preuzimanja: 1.543

citiraj


Sažetak

Čak i nedostatno poznavanje suvremenih kulturnih i filozofskih pravaca odmah će ukazati na raširenu sklonost subjektivističkim oblicima moralnog promišljanja. Pod „subjekvističkim“ mislim na razne ne-kognitivne i konstruktivističke paradigme u moralnoj filozofijii popularnom govoru koji etičke tvrdnje svode na izričaje osobnih i kolektivnih sklonosti, osjećaja ili predrasuda lišenih bilo kakve objektivne normativnosti. Slijede samo neki čimbenici koji pothranjuju ovakva gledišta: poslovična dihotomija činjenica/vrednota i ntirealistički nazori koji prožimaju znatna područja analitičke filozofije; poststrukturialistička i postkolonijalna „rodoslovlja“ koja jezik opće moralnosti vezuje sa diskursima moći, patrijarhata i totalitarnog djelovanja te uporaba govora o vrlinama, vrednotama i „moralnoj jasnoći“ za specifi čan skup domaćih i inozemnih političkih interesa
i opredjeljenja. Shodno tome, ovakva gledišta vode dvostrukom odmaku od etike: od strukture stvarnosti ali i ljudske egzistencije i ljudskog procvata. Zbog potpunijeg propitivanja ovih pitanja ukratko ću se osvrnut na moralnu fi lozofi ju Iris Murdoch i istražiti kako njen specifi čan oblik etičkog realizma pristupa ovakvim tvrdnjama o etici.
Usprkos suzdržanosti u vezi s uvjerljivošću njenog pristupa nastojat ću obrazložiti da je njena temeljna intuicija u povezivanju moralnosti sa širim područjem smisla i prikazima čovjekovog procvata neophodna za teološki prikaz počovječenja života.

Ključne riječi

Iris Murdoch; metafi zika; etički realizam; moralno dobro; ljudski procvat

Hrčak ID:

140771

URI

https://hrcak.srce.hr/140771

Datum izdavanja:

18.9.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.078 *