Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

HOSPICIJSKA/PALIJATIVNA MEDICINA ILI EUTANAZIJA.Kultura života nasuprot kulturi smrti

Anica Jušić ; Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 5.392 Kb

str. 447-451

preuzimanja: 1.117

citiraj


Sažetak

Palijativna medicina pristupa čovjeku kao cjelini s fizičkim, emocionalnim, duhovnim i društvenim odrednicama. Bezuvjetno je i uključenje bliže i dalje žive i nežive okoline u antropocentričnom smislu. Ovo su odrednice koje odre|uju, razvijaju ili uništavaju ono što izražava živa jedinka čovjek. Eutanazija prekida život uništavajući jedinku kako bi je spasila od patnje.
Palijativna medicina promovira kulturu života na njegovu kraju, a eutanazija se bavi kulturom smrti. Povezivanje najkvalitetnijih medicinskih dostignuća sa suosjećajnom brigom za bolesnika i njegovu obitelj uz emocionalnu i duhovnu potporu, traženje eutanazije značajno umanjuje i ono postaje suvišnim.
Prema svjetskim statistikama, umiranje je područje koje je u medicini posebno zapušteno i u nastavi i u istraživanjima. Katedra i specijalizacija iz palijativne medicine postoji samo u Velikoj Britaniji, Kanadi, Australiji, Novom Zelendu, Švedskoj i Norveškoj.
Budući da godišnje umire preko 50 milijuna ljudi, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) daje palijativnoj medicini najviši prioritet.

Ključne riječi

eutanazija; hospicijski pokret; kultura smrti; palijativna medicina

Hrčak ID:

141542

URI

https://hrcak.srce.hr/141542

Datum izdavanja:

15.9.1997.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 2.869 *