Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

BIOLOŠKA I TEHNOLOŠKA SVOJSTVA VINSKE SORTE PLAVAC MALI

Petar Maleš ; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.869 Kb

str. 3-16

preuzimanja: 919

citiraj


Sažetak

IJzgoj plavca malog u europskim vinogradarskim zemljama, osim područja Bari - Italija, nije poznat. U Dalmaciji se plavac mali uzgaja na uskom obalnom području i na otocima. Prema istraživanjima P. Maleš, plavac mali je autohtona dalmatinska sorta. Genocentar plavca malog nije velik, ali se odlikuje specifičnim ekološkim čimbenicima (klima, tlo i dr.), što je važno obilježje izvornog područja male površine. Rezultati ranijih istraživanja pokazali su detaljan uvid
u osnovna agrobiološka i tehnološka svojstva sorte plavac mali. Ovim
istraživanjima potvrđena su ranija biološka i tehnološka svojstva sorte te se može kazati da je sorta plavac mali visokokvalitetna sorta, prilagođena uzgoju u dalmatinskom podneblju za proizvodnju vrhunskih vina.

Ključne riječi

ampelografski opis; fenološka opažanja; elementi rodnosti; mehanički sastav grozda i bobica

Hrčak ID:

142602

URI

https://hrcak.srce.hr/142602

Datum izdavanja:

21.3.1998.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.857 *