Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Istraživanja Lászla Dobszaya o srednjovjekovnim glazbenim rukopisima zagrebačke biskupije — njihovo značenje i recepcija u kontekstu povijesti glazbe regije

Hana Breko Kustura orcid id orcid.org/0000-0002-3104-3682 ; Odsjek za povijest hrvatske glazbe HAZU, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 618 Kb

str. 77-89

preuzimanja: 397

citiraj


Sažetak

Rad predstavlja kritički pregled istraživanja, prikaz najvažnijih rezultata i otkrića što ih je na području srednjovjekovne glazbe i liturgijskog obreda zagrebačke biskupije ostvario mađarski muzikolog, dirigent, filolog i liturgičar prof. László Dobszay.
Gledano iz perspektive suvremenog hrvatskog glazbenog historičara i medievista, rad evaluira važnost i značenje njegovih znanstvenih radova posvećenih povijesnorepertoarnoj analizi gregorijanskih napjeva i njihovih posebnosti što ih je, počam od osnutka biskupije godine 1094, kao rijetko koja europska biskupija gotovo punih sedam stoljeća njegovala zagrebačka biskupija. Prof. Dobszay je bio prvi znanstvenik koji je otkrio najstariji misal koji je pisan u Zagrebu i za uporabu u zagrebačkoj biskupiji, a koji datira iz 1230. godine. Rukopis se danas čuva kao dio fonda franjevačkog samostana u austrijskom Güssingu pod signaturom Gü 1/43. U svojem recentnom radu ovaj je autor potvrdio novu, ostrogonsku provenijenciju najstarijeg benedikcionala koji je bio u uporabi u zagrebačkoj biskupiji od 11. stoljeća (Zagreb, Metropolitanska knjižnica, kodeks MR 89). Nadalje, Dobszay je, zajedno s Andreom Kovács, bio redaktor i urednik serije CAO-ECE iz 2008. posvećene rukopisnim antifonarijima nadbiskupije Kaloča i zagrebačke biskupije.
László Dobszay je kontinuirano pridonosio suvremenim spoznajama o repertoarnim posebnostima liturgije, obreda i gregorijanskog pjevanja u zagrebačkoj biskupiji. To ga čini jednim od najvećih autoriteta na području suvremene glazbene medievistike ove regije. Njegovi napisi o zagrebačkom obredu što ga liturgijske knjige bilježe kao „ritus et consuetudo almae eccelsiae zagrabiensis“ predstavljaju nezaobilaznu referencijalnu literaturu, te istodobno model i nadahnuće na koji način pisati novu povijest mađarske i hrvatske srednjovjekovne glazbe.

Ključne riječi

László Dobszay; srednjovjekovne glazbene knjige biskupije Zagreb; najstariji zagrebački misal: Gü 1/43, 13. stoljeće; CAO-ECE Kaloča-Zagreb

Hrčak ID:

143656

URI

https://hrcak.srce.hr/143656

Datum izdavanja:

30.5.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.045 *