Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Stanje i perspektive energetskog zakonodavstva Republike Hrvatske

Karmen Stupin ; Energetski institut Hrvoje Požar


Puni tekst: hrvatski pdf 208 Kb

str. 623-639

preuzimanja: 1.254

citiraj


Sažetak

U radu se uvodno sažeto iznosi razvoj energetskog zakonodavstva Europske unije kroz kratki pregled odredbi primarnog zakonodavstva EU koje se odnose na energetiku te prikaz etapnog razvoja sekundarnog zakonodavstva (direktiva i uredbi) sa zajedničkim pravilima za uspostavu unutarnjeg tržišta električne energije i plina.
Također, u kontekstu značaja usklađivanja hrvatskog pravnog okvira za energiju s pravnom stečevinom EU, prikazane su osnovne značajke Ugovora o energetskoj zajednici.
Nastavno se opisuje pravni i institucionalni okvir Republike Hrvatske za područje energije, koji se intenzivno razvija od 2001. godine pa sve do danas. Prikazana su osnovna pitanja od značaja za energetski sektor, uređena Zakonom o energiji, Zakonom o tržištu električne energije, Zakonom o tržištu plina, Zakonom o tržištu nafte i naftnih derivata, Zakonom o tržištu toplinske energije i Zakonom o biogorivima za prijevoz te pravni položaj i ovlasti nadležnih institucija.
Zaključno se konstatira da je donošenjem energetskih zakona, usklađenih s pravnom stečevinom EU, uspostavljen suvremen ali složen pravni režim uređenja odnosa u energetskom sektoru, koji zahtijeva educiranost i usku suradnju onih koji ga primjenjuju.

Ključne riječi

pravna stečevina za energiju; energetski zakoni; energetski sektor; tržište energije; obveza javne usluge; obnovljivi izvori energije; energetska učinkovitost; sigurnost opskrbe; mrežna infrastruktura; tarife; regulatorna agencija

Hrčak ID:

145540

URI

https://hrcak.srce.hr/145540

Datum izdavanja:

17.9.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.197 *