Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Lončarska tradicija crikveničkog područja

Mirjana Randić


Puni tekst: hrvatski pdf 133 Kb

str. 105-114

preuzimanja: 830

citiraj


Sažetak

Tradicijsko lončarstvo u Hrvatskoj poznaje korištenje ručnoga odnosno nožnoga lončarskog kola te takozvanu žensku keramiku bez upotrebe lončarskog kola. Lončarstvo Crikvenice pripada lončarstvu ručnoga kola. Prestankom kuhanja na otvorenom ognjištu smanjivala se potreba za lončarskim proizvodima i postupno se gasila lončarska tradicija. U nastavku članka opisuju se postupci pripreme smjese, oblikovanja, sušenja, pečenja i kaljenja, izvorno zabilježeni 1936. i 1957. godine prema kazivanjima dvojice posljednjih lončara u Hrvatskom primorju.

Ključne riječi

Crikvenica; tradicija; lončarstva; ručno kolo; etnologija

Hrčak ID:

147514

URI

https://hrcak.srce.hr/147514

Datum izdavanja:

15.12.2014.

Posjeta: 1.215 *