Poljoprivreda, Vol. 21 No. 2, 2015.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.18047/poljo.21.2.7
KLIJAVOST I VIGOR SJEMENA KRES SALATE NAKON TRETMANA BILJNIM EKSTRAKTIMA
Miroslav Lisjak
; Sveučilište J.J. Strossmayer u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, 31000 Osijek, Hrvatska
Olga Tomić
; Sveučilište J.J. Strossmayer u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, 31000 Osijek, Hrvatska
Marija Špoljarević
; Sveučilište J.J. Strossmayer u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, 31000 Osijek, Hrvatska
Tihana Teklić
; Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, 31000 Osijek, Hrvatska
Aleksandar Stanisavljević
; Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, 31000 Osijek, Hrvatska
Johannes Balas
; University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna, Division of Vegetables and Ornamentals, Augasse 2-6/II, AT-1090, Vienna, Austria
Sažetak
Korištenje biološki aktivnih i okolišno prihvatljivih pripravaka ima vrlo značajnu ulogu u primarnoj proizvodnji hrane. Ovo istraživanje provedeno je s ciljem ispitivanja utjecaja pet komercijalnih biljnih ekstrakata na vigor sjemena kres salate (Lepidium sativum L.). Korišteni biljni ekstrakti značajno su povećali klijavost. Najveća svježa masa klijanaca, a ujedno i najniža akumulacija suhe tvari, utvrđena je pri tretmanu KE-plantasalva® bez dodatka morske soli. Ekstrakt preslice inhibirao je izduživanje korijena i rezultirao najvišim postotkom akumulacije suhe tvari u klijancima, ali, također, i najnižom svježom masom.
Ključne riječi
kres salata; biljni ekstrakti; sjeme; klijanje; vigor
Hrčak ID:
150613
URI
Datum izdavanja:
18.12.2015.
Posjeta: 2.638 *