Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0105
Evaluacija sustava upravljanja sigurnošću hrane u industriji mlijeka Srbije
Igor Tomašević
; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Nemanjina 6, 11080 Belgrade, Republic of Serbia
Nada Šmigić
; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Nemanjina 6, 11080 Belgrade, Republic of Serbia
Ilija Đekić
; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Nemanjina 6, 11080 Belgrade, Republic of Serbia
Vlade Zarić
; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Nemanjina 6, 11080 Belgrade, Republic of Serbia
Nikola Tomić
; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Nemanjina 6, 11080 Belgrade, Republic of Serbia
Jelena Miocinovic
orcid.org/0000-0003-1634-0555
; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Nemanjina 6, 11080 Belgrade, Republic of Serbia
Andreja Rajković
; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Nemanjina 6, 11080 Belgrade, Republic of Serbia
Sažetak
U ovome radu ispitivani su motivi, troškovi, poteškoće i ostvarene koristi od uvođenja sustava upravljanja sigurnošću hrane u industriji mlijeka Srbije. Istraživanje je obuhvatilo 27 proizvođača mlijeka čiji je zajednički udio u ukupnoj nacionalnoj proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda 65 %. Skoro dvije trećine ispitanih proizvođača (70,4 %) tvrdilo je da imaju potpuno operativan i certificiran HACCP sustav, dok je njih 29,6 % implementiralo HACCP ali ga nije i certificiralo. ISO 22000 uveden je i certificiran u 29,6 % kompanija, dok je samo 11,1 % isto učinilo za IFS standard. Najvažniji motiv za uvođenje sustava upravljanja sigurnošću hrane srpskih proizvođača mlijeka bilo je povećanje razine sigurnosti i kvalitete proizvoda. Troškovi analiza sigurnosti proizvoda i angažmana eksternih konzultanata u početnoj fazi implementacije sustava bili su najznačajniji. Srpska industrija mlijeka nije bila pretjerano zabrinuta financijskim izdatcima prvenstveno zbog činjenice da su gotovo svi preduvjetni programi već bili u funkciji kod skoro 100 % ispitanih proizvođača. Nedostatak specifičnih znanja i vještina neophodnih za uvođenje sustava upravljanja sigurnošću hrane bio je evidentan, usprkos činjenici da je 58,8 % srpskih upravljača proizvodnjom mlijeka fakultetski obrazovano. Naše istraživanje posebno skreće pažnju na činjenicu da se kao najveća prepreka za implementaciju HACCP-a pokazao negativan stav i nedostatak motivacije kod proizvodnih radnika. Najvažnija ostvarena korist jest povećana razina sigurnosti proizvoda od mlijeka koja je i ocijenjena najvišim rangom od 6,85. Povećanje povjerenja od strane potrošača i bolja radna disciplina zaposlenih u proizvodnji također su prepoznati kao značajan ostvareni dobitak od uvođenja/ provođenja HACCP-a. Istraživanje je pokazalo da je razina HACCP implementacije visoka, bilo kao nezavisnog sustava ili inkorporiranog u ISO 22000, te da su od njega ostvarene koristi u industriji mlijeka Srbije veoma značajne.
Ključne riječi
upravljanje sigurnošću hrane; motivi; troškovi; poteškoće; koristi; industrija mlijeka
Hrčak ID:
151125
URI
Datum izdavanja:
14.1.2016.
Posjeta: 3.040 *