Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0107
Promjene na odabranim oksisterolima u praškastoj hrani
Sylwia Chudy
orcid.org/0000-0001-8902-5228
; The Poznań University of Life Sciences, Faculty of Food Science and Nutrition, Wojska Polskiego 28, 60-637 Poznań, Poland
Agnieszka Makowska
; The Poznań University of Life Sciences, Faculty of Food Science and Nutrition, Wojska Polskiego 28, 60-637 Poznań, Poland
Sažetak
U sklopu ovog istraživanja proizvedene su 3 vrste koncentrata u prahu: mliječni, od jaja i mješoviti od jaja i mlijeka (proizveden sušenjem smjese sirovog tekućeg mlijeka i sirovih jaja). Mješoviti prah od jaja i mlijeka proizveden je kako bi se omogućilo formuliranje suhih, praškastih prehrambenih mješavina. Prehrambeni prahovi su vakumirani i pakirani u normalnoj atmosferi (zrak) te čuvani 24 mjeseca tijekom kojih su praćene promjene sadržaja odabranih oksisterola (određivano metodom plinske kromatografije). Bez obzira na vrstu pakiranja, u mješovitom prahu sastavljenom od mlijeka i jaja najzastupljeniji oksisterol bio je α-epoksi-C (odnosno: 7,679 i 5,600 μg/g praha).
Ključne riječi
oksisteroli; hrana u prahu; prehrambeni koncentrati
Hrčak ID:
151127
URI
Datum izdavanja:
14.1.2016.
Posjeta: 2.109 *