Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Istraživanja virusnih staničnih inkluzija

Davor Miličić ; Hrvatska


Puni tekst: njemački pdf 231 Kb

str. 99-105

preuzimanja: 230

citiraj


Sažetak

1. U posljednje vrijeme susreću se u literaturi oprečni podaci o karakteru amorfnih virusnih inkluzija (X-tijela) u biljnim stanicama. Dok neki autori smatraju da se X-tijela sastoje od virusnih čestica, drugi negiraju da se u njima nalazi virus. Zbog toga smo u ovom referatu iznijeli rezultate nekih prilično slabo zapaženih istraživanja koja podupiru prvo shvaćanje o prirodi X-tijela. tj. klasično shvaćanje, prema kojemu amorfne inkluzije predstavljaju agregate virusnih čestica.
2. Lijepe parakristalinične virusne inkluzije u stanicama raznih kakteja, koje su poznate pod imenom proteinskih vretena, istraživale su se sve donedavna isključivo na kaktejama. Pripadnici ove familije dosta su nepodesan objekt za detaljna istraživanja virusa kakteja. Zbog toga uspješan prijenos ovoga virusa na rodove Chenopodium, Bela i Agro- stemma može znatno olakšati daljnja istraživanja. Interesantno je da sc u navedenim biljkama obrazuju poslije infekcije isto tako velika i pravilna vretena kao i kod kakteja.
3. Virusne stanične inkluzije proučavale su se redovno na biljkama koje su bile sistemično inficirano. Nije se uopće znalo da inkluzije nastaju i u lokalnim lezijama. Tek smo nedavno ustanovili da se inkluzije pojavljuju i u lokalnim lezijama pod utjecajem raznih virusa (virusa mozaika duhana, virusa kakteja i virusa mozaika postrne repe).
4. Veći broj zapažanja pokazuje da se i u staničnom soku biljaka koje su inficirane virusima obrazuju naročita kristalična bjelančevinasta tijela koja su očito posljedica infekcije.

Ključne riječi

virusne inkluzije, biljne stanice, X tijela

Hrčak ID:

153049

URI

https://hrcak.srce.hr/153049

Podaci na drugim jezicima: njemački

Posjeta: 557 *