Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.31141/zrpfs.2016.53.119.043

Razmišljanja o aktualnim problematikama nadzora nad upravama

Jacques Caillosse


Puni tekst: francuski pdf 213 Kb

str. 43-55

preuzimanja: 1.090

citiraj


Sažetak

Naslov ovog izvješća poziva na „sveobuhvatno“ čitanje ove teme koja veći naglasak stavlja na glavne trendove u nadzoru, nego što predlaže podrobnu analizu različitih tehnika nadzora uprave i javnog djelovanja. Zato ćemo nastojati prikazati najznačajnije pokrete, kao što su oni koji utječu na samu strukturu sustava nadzora uprave.
Stoga smo se odlučili vrednovati temu promjene, koja se javlja 80.-tih godina, uzimajući francusko iskustvo kao glavnu referencu. Ako se promatraju kroz prizmu promjene, o aktualnim problematikama nadzora uprava možemo izložiti tri pravca razmišljanja.
Prvi se odnosi na utvrđivanje ključnih pokretača promjene. Kako bismo to izveli, moramo kratko predstaviti tri pojave koje mogu djelovati zajedno ili odvojeno: 1. Politička reorganizacija država i javnih uprava, 2. stalno obnavljanje demokratskog zahtjeva i 3. nastupanje menadžerske paradigme.
Nakon ovog podsjetnika na pokretače promjene, razmišljanje može ići prema najvidljivijim oblicima promjene: istaknut ćemo dvije promjene, koje su komplementarne, ali moguće je i suprotstavljene, dok proširenju i produbljenju tradicionalnih oblika upravnosudske kontrole uprave, treba nadodati raznolikost u načinima provođenja nadzora nad javnim djelovanjem.
U zaključku nam preostaje upitati se o dosegu promjena koje su u tijeku. Osim pitanja koje se odnosi na društvenu učinkovitost nadzora, treba postaviti i pitanje o njihovom doprinosu upravnoj demokraciji.

Ključne riječi

Uprava; kontrola; Francuska

Hrčak ID:

153333

URI

https://hrcak.srce.hr/153333

Datum izdavanja:

15.2.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski francuski

Posjeta: 1.999 *