Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.17113/ftb.54.01.16.4135

Amperometrijski biosenzor za određivanje L-askorbinske kiseline u napicima pomoću imobilizirane askorbat oksidaze

Gábor Csiffáry ; Eszterházy Károly fakultet, EGERFOOD Centar, Eger, Mađarska
Péter Fűtő ; Eszterházy Károly fakultet, EGERFOOD Centar, Eger, Mađarska
Nóra Adányi ; Nacionalni agronomski istraživački i inovacijski centar, Istraživački institut prehrambenih znanosti, Budimpešta, Mađarska
Attila Kiss ; Nacionalni agronomski istraživački i inovacijski centar, Istraživački institut prehrambenih znanosti, Budimpešta, Mađarska


Puni tekst: engleski pdf 574 Kb

str. 31-35

preuzimanja: 563

citiraj


Sažetak

Razvijen je novi biosenzor za određivanje L-askorbinske kiseline (vitamina C) u sokovima pomoću askorbat oksidaze izolirane iz bundeve (Cucurbita sp.; EC 1.10.3.3), imobilizirane na grafitnoj elektrodi dodatkom polietilen glikol diglicidil etera (PEGDGE). Standardi i uzorci najprije su ispitani pomoću referentne elektrode. Zatim je inertni protein, i to goveđi serum albumin (BSA), imobiliziran na površinu elektrode pomoću PEGDGE. Masa BSA bila je jednaka masi 10 jedinica askorbat oksidaze imobilizirane na elektrodi (0,021 mg). Linearni raspon mjerenja bio je između 5 i 150 μmol/L askorbinske kiseline. Askorbinska kiselina je esencijalni vitamin i često se primjenjuje kao antioksidans u prehrambenoj industriji, pa je ispitan njezin udjel u voćnim sokovima i šumećim tabletama, a rezultati su uspoređeni s onima dobivenim tekućinskom kromatografijom.

Ključne riječi

biosenzor; L-askorbinska kiselina (vitamin C); askorbat oksidaza; „screen-printed“ grafitna elektroda

Hrčak ID:

155082

URI

https://hrcak.srce.hr/155082

Datum izdavanja:

31.3.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.716 *