Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.17113/ftb.54.01.16.4256
Utjecaj koncentracije ksantohumola na oksidacijsko oštećenje DNA kvasca Saccharomyces cerevisiae
Daniel O. Carvalho
orcid.org/0000-0002-4459-7908
; REQUIMTE/LAQV – Department of Chemistry and Biochemistry, Faculty of Sciences, University of Porto, Porto, Portugal
Rui Oliveira
; Center for the Research and Technology of Agro-Environmental and Biological Sciences (CITAB), Department of Biology, University of Minho, Braga, Portugal
Björn Johansson
; Centre of Molecular and Environmental Biology (CBMA), Department of Biology, University of Minho, Braga, Portugal
Luís F. Guido
orcid.org/0000-0001-9441-7867
; REQUIMTE/LAQV – Department of Chemistry and Biochemistry, Faculty of Sciences, University of Porto, Porto, Portugal
Sažetak
U radu je ispitan utjecaj ksantohumola, prenilflavonoida izoliranog iz hmelja (Humulus lupulus L.), na oksidacijsko oštećenje DNA i vitalnost kvasca Saccharomyces cerevisiae. Kulture su kvasca u uvjetima oksidacijskog stresa, izazvanog vodikovim peroksidom, rasle bolje uz dodatak 5 mg/L ksantohumola nego one kojima je dodan samo vodikov peroksid. Oštećenja DNA utvrđena komet testom te fluorescencija diklorofluoresceina u stanicama uzgojenim u podlozi s vodikovim peroksidom i ksantohumolom bili su znatno manji nego u stanicama tretiranim samo s vodikovim peroksidom. Masenom su spektrometrijom pronađeni produkti oksidacije ksantohumola nastali uslijed vezivanja slobodnih radikala, čime je potvrđen njihov antioksidacijski učinak. Međutim, pri koncentracijama iznad 5 mg/L učinak je ksantohumola bio suprotan, tj. rast je stanica kvasca bio usporen, a učestalost oštećenja DNA se bitno povećala. Soj kvasca yap1 nastao mutacijom uslijed delecije gena uzrokovane oksidacijskim stresom rastao je sporije pri dodatku najmanje 5 mg/L ksantohumola od divljeg tipa, iz čega se može zaključiti da toksičnost ksantohumola ovisi o oksidacijskom stresu kvasca. Dobiveni podaci produbljuju znanje o djelovanju ksantohumola, koji ovisno o koncentraciji može imati antioksidativni/antigenotoksični ili prooksidativni/genotoksični učinak na stanice kvasca.
Ključne riječi
genotoksični i antigenotoksični učinak; antioksidacijski i oksidacijski učinak; komet test; Saccharomyces cerevisiae; ksantohumol; vitalnost kvasca
Hrčak ID:
155093
URI
Datum izdavanja:
31.3.2016.
Posjeta: 2.040 *