Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.17113/ftb.54.01.16.3973

Antibakterijski učinak ekstrakta lista biljke Plectranthus amboinicus Benth u uzorcima voća, povrća i pilećeg mesa

Sandeep Kumar Gupta ; Fruit and Vegetable Technology Department, CSIR-Central Food Technological Research Institute, Mysore, India
Pradeep Singh Negi ; Fruit and Vegetable Technology Department, CSIR-Central Food Technological Research Institute, Mysore, India


Puni tekst: engleski pdf 757 Kb

str. 90-96

preuzimanja: 556

citiraj


Sažetak

U radu je ispitan učinak ekstrakata lišća drevne indijske ljekovite biljke Plectranthus amboinicus Benth, izoliranih pomoću acetona i etilnog acetata, na sprečavanje rasta bakterija uzročnika kvarenja inokuliranih u uzorke svježeg kupusa i papaje, te na prirodnu mikrofloru pilećeg mesa. Dobiveni su ekstrakti uspješno smanjili broj bakterija u svim uzorcima hrane, no njihova je učinkovitost ovisila o složenosti sastava uzorka, pa je najveća bila u kupusu, zatim u papaji, a najmanja u mesu. Ispitan je utjecaj ekstrakata na razgradnju stanične stijenke bakterija i otpuštanje nukleinskih kiselina u međustanični prostor. Ekstrakt lišća dobiven pomoću acetona je pri minimalnoj inhibicijskoj koncentraciji uzrokovao otpuštanje 40 do 80 % staničnog sadržaja, a ekstrakt dobiven pomoću etilnog acetata 60 do 95 % staničnog sadržaja bakterija u usporedbi s kontrolnim uzorkom, što je naposljetku uzrokovalo potpunu razgradnju stanične stijenke. Rezultati pokazuju da se ekstrakti lišća indijske biljke Plectranthus amboinicus Benth, dobiveni pomoću etilnog acetata ili acetona, mogu upotrijebiti za konzerviranje hrane.

Ključne riječi

antibakterijski učinak, oštećenje stanične stijenke, uzorci hrane, sigurnost hrane, Plectranthus amboinicus

Hrčak ID:

155100

URI

https://hrcak.srce.hr/155100

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.475 *