Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Demokratska ekološka politika

Ivan Cifrić ; Filozofski fakultet, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 13.118 Kb

str. 45-60

preuzimanja: 456

citiraj


Sažetak

Na osnovi rezultata empirijskog istraživanja na uzorku od 2714 ispitanika autor govori o percepciji načina rješavanja zaštite čovjekove okoline. Prikazani rezultati odnose se samo na jedan od instrumenata u anketi provedenoj 1989. godine. Na svakoj tvrdnji bila je Likertova skala ocjenjivana s ocjenama od 1 do 5.
U toku obrade korišteni su relativni brojevi aritmetičke sredine na osnovi kojih autor pokazuje da su najprihvatljivije tvrdnje da u ekološkoj politici treba preventivno djelovati, strogo kažnjavati zagađivače i da troškove zaštite snose sami zagađivači. Najmanje je poželjna uloga države i politička sredstva.
Radi utvrđivanja latentne strukture rađena je komponentna analiza uz PB kriterij, koji je izdvojio jedan bazični faktor. Kosom rotacijom dobivena je OBO dimenzija nazvana "demokratsko-preventivni način zaštite". Između te dimenzije i, istim postupkom dobivene dvije OBO (na drugom instrumentu od 19 tvrdnji) nazvane "antropocentrizam na bazi tehnike" i "naturalistički determinizam", rađana je kanonička korelacija. Time je dobivena pozadina "demokratsko-preventivne politike" i cjelovita zamisao načina zaštite nazvana "prednost prirodnog u demokratsko-preventivnoj ekološkoj politici". Između antropocentrizma i demokratsko-preventivnog načina zaštite dobivena je negativna korelacija a s naturalističkim determinizmom pozitivna korelacija (0.93). Autor zaključuje da osnove demokratske i preventivne ekološke politike počivaju na respektu prirodnih zakonitosti, a ne čovjekovih težnji i želja neovisno o sposobnosti prirode za samoreprodukciju.
Rezultati empirijskog istraživanja na uzorku od 2714 ispitanika, provedenog 1989. godine, govore da se preferira prevencija, određivanje strožih kazni zagađivačima i nadoknada štete i posljedica zagađivanja od strane zagađivača.
Ispitanici su najmanje ocijenili prihvatljivim prepuštanje zaštite čovjekove okoline državi ili političkim sredstvima, kao i imanentnosti tehnološkog razvoja.
Komponentna analiza je pod PB kriterijem izdvojila jednu latentnu dimenziju koju autor naziva "demokratsko-preventivni način zaštite". Kanonička analiza s dvama, prethodno dobivena faktora na drugom instrumentu: "antropocentrizam" i "naturalizam", pokazala je pozitivnu korelaciju s "naturalizmom" i negativnu s "antropocentrizmom". Istinska demokratska i preventivna ekološka politika mora se zasnivati na respektu sposobnosti prirode za samoreprodukcijom.

Ključne riječi

Hrčak ID:

155378

URI

https://hrcak.srce.hr/155378

Datum izdavanja:

31.3.1990.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.029 *