Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Iracionalna strana industrijskog tehnološkog projekta

Božo Jušić ; Ekonomski fakultet, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 14.981 Kb

str. 211-225

preuzimanja: 285

citiraj


Sažetak

Iskorištavanje strojeva u odnosu na iskorištavanje životinja, roba i kmeta na radu je nesumnjivo humanija povijesna alternativa, bitno većih razvojnih mogućnosti. Argumenti racionalnosti industrijske tehnologije su povećanje proizvodnosti koja donosi porast životnog standarda, olakšava uvjete tjelesnog rada, omogućava nelične oblike rukovođenja i samoregulirajući društveni sustav, povezuje narode nadnacionalnim interesima, a može voditi ukidanju nužnog rada.
Iracionalnost industrijske tehnologije sastoji se u njenoj sakatiteljskoj ideologiji ostvarivanja ograničenog interesa-kapitala, potiskivanje svih drugih interesa iz filozofije, znanosti, kulture i umjetnosti, i svođenju svake djelatnosti na instrumentalnu djelatnost održanja i povećanja socijalnih razlika u raspodjeli dobara. Prikrivena nezainteresiranost za interese cjeline ljudskog, globalnog sustava i kancerazni rast tehnoloških funkcija proizvodnje za rasipničku potrošnju stvari, ugrožavaju razvoj ličnosti i humane uloge društva, a ugrožavaju i mogućnost života na zemlji.
Teoretska zapreka projektiranja mogućih i potrebnih promjena tehnologije sastoji se u neprihvaćanju pojedinih razina tih promjena u kvaliteti i stupnju, i u pretpostavci o kontinuitetu tehnologije u toku ljudske evolucije i povijesti. Suprotno tome, bitno različiti tehnološki projekti tokom povijesti vezani su uz bitno različitu kompatibilnu biosferu, psihosferu, sociosferu i inosferu, a njihove smjene su se odvijale u revolucionarnom uništavanju, apsorbiranju i potiskivanju prethodnih tehnoloških projekata.
I prije nego industrijska tehnologija izgubi osnovu iskorištavanja potiskivanjem živog rada i »dokine« ga, ona će doživjeti sudbinu prethodnog poljodjelskog projekta, na osnovi radikalno drugačije vrijednosne orijentacije informatičke revolucije i njenim novim projektom interakcije tehnologije, pojedinca, društva, informacija i privrede.
Problem racionalnosti tehnologije se danas svodi na sistematsko iskorištavanje šansi informatičke revolucije u povećanju »pozitivnog salda« u odnosu na prethodni, industrijski projekt, u korist pacifikacije ljudske egzistencije.

Ključne riječi

Hrčak ID:

155631

URI

https://hrcak.srce.hr/155631

Datum izdavanja:

30.9.1988.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 686 *