Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Ultrastrukturne promjene u plastidima zrelih plodova bundeve (Cucurbita pepo cv. ovifera

Zvonimir Devidé ; Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 4.217 Kb

str. 57-62

preuzimanja: 349

citiraj


Sažetak

Cucurbita pepo cv. ovifera ima na površini zrelog ploda karakteristične tamne i svijetle meridionalne zone koje alterniraju. Tamne zone su najprije tamnozelene, a zatim intenzivno narančaste. Svijetle zone su isprva bijeložute, a kasnije žute.
U tamnim zonama kromoplasti se stvaraju iz velikih kloroplasta (promjera 5 pm) kod čega dolazi postepeno do razgradnje tilakoidnog sistema te pojavljivanja tamnih i svijetlih plastoglobula. Iz pojedinih tamnih plastglobula izrastu kristali (vjerojatno karotinoida). Tilakoidne membrane su ili pojedinačne ili se sljepljuju u slojeve lamela od kojih neki pokazuju karakterističnu prugavost s periodom 12 — 13 nm.
U svijetlim zonama postoje u zrelom plodu već razvijeni kromoplasti (promjera svega oko 2 mikro m) u kojima nalazimo pojedinačne tilakoide, brojne tubule i svijetle plastoglobule.
Dok plod stari, razlike u ultrastrukturi kromoplasta tamnih i svijetlih zona postepeno se gube time što nakon razgradnje tilakoidnog sistema preostaju u gustoj stromi kromoplasta samo još brojni vrlo svijetli globuli. Jedina razlika koja je u tom stadiju mogla dosad biti uočena su tvorevine slične iglastim kristalima (s finim pruganjem i dis- tinktnom ovojnicom), koje su dosad nađene samo u kromoplastima tamnih zona.

Ključne riječi

plastidi; Cucurbita pepo; ultrastruktura

Hrčak ID:

156338

URI

https://hrcak.srce.hr/156338

Datum izdavanja:

31.12.1970.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 1.003 *