Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Prirodna zaraza vrste Chenopodium quinoa virusom išaranosti karanfila (Carnation mottle virus)

Šarić Ana ; Hrvatska


Puni tekst: njemački pdf 1.178 Kb

str. 9-14

preuzimanja: 274

citiraj


Sažetak

Pred nekoliko godina zapažena je u uzgoju biljaka Chenopodium quinoa Willd. u staklenicima Poljoprivrednog fakulteta u Zagrebu zaraza virusom koji je izazivao jaki sistemični mozaik. Neke biljke prividno zdrava izgleda bile su također latentno zaražene, a simptomi su se mogli izazvati trljanjem njihovih listova vodom. Po ovom posljednjem svojstvu taj virus je sličan drugom izometričnom virusu roda Chenopodium koji je poznat kao sowbane mosaic virus (SMV). Serološka su istraživanja, međutim, pokazala da ne postoji nikakva serološka srodnost sa SMV. Izolirani virus bio je potom identificiran kao virus karanfila carnation mottle virus (CarMV).
Iako su svojstva CarMV bila već dobro poznata, jer se radi o najrasprostranjenijem virusu karanfila, smatralo se ipak da je potrebno temeljitije proučiti izolat iz biljke Chenopodium kako bi se utvrdilo da li postoje neke razlike u biološkim, fizikalnim i serološkim svojstvima u odnosu na već poznate sojeve iz karanfila.
Virus je bio purificiran, određen je sedimentacijski koeficijent virusa i izrađene su elektronskomikroskopske fotografije čestica.
Ispitivanja su pokazala da se izolat iz biljke Chenopodium po fizikalnim svojstvima in vitro bitno ne razlikuje od postojećih sojeva iz karanfila. Također su i serološka ispitivanja, primjenom imunodifuzije u gelu, pokazala da među njima nema razlike ni u serološkim svojstvima. Međutim, u biološkim svojstvima utvrđene su razlike. Po svojstvima da se virus prenosi sjemenom i polenom biljke Ch. quinoa zatim da u tim biljkama, zaraženim s pomoću sjemena, može biti latentan, kao i da se simptomi kod latentno zaraženih biljaka mogu inducirati, izolat biljke Che- nopodium razlikuje se od postojećih sojeva iz karanfila.
Na osnovi dijagrama dobivenog analitičkom ultracentrifugacijom, koji prikazuje prisutnost samo jedne komponente, na osnovi elektronsko- mikroskopske fotografije, te na osnovi pozitivne serološke reakcije CarMV-antiserumom, potpuno se isključuje mogućnost da je uz CarMV bio prisutan i neki drugi virus koji bi bio uzrokom navedenih razlika u biološkim svojstvima.
Diferenciranje dvaju postojećih sojeva iz karanfila — tipičnog i PSR- soja — temelji se na razlikama u biološkim svojstvima. PSR-soj, za razliku od tipičnog soja, izaziva lokalne nekrotske lezije na određenim test- biljkama. Smatramo stoga da izolat iz biljke Chenopodium na osnovi utvrđenih razlika u biološkim svojstvima također treba smatrati za posebni soj CarMV.
Ovo je prvi nalaz CarMV u Jugoslaviji.

Ključne riječi

virus išaranosti karanfila; Chenopodium quinoa

Hrčak ID:

157122

URI

https://hrcak.srce.hr/157122

Datum izdavanja:

31.12.1972.

Podaci na drugim jezicima: njemački

Posjeta: 832 *