Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Neki podaci o prirodnim domaćinima virusa mozaika krastavca u Mađarskoj i Jugoslaviji

József Horváth ; Mađarska
Đorđe Mamula ; Hrvatska
Nikola Juretić ; Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 2.326 Kb

str. 9-16

preuzimanja: 315

citiraj


Sažetak

U ovom radu iznijeli smo rezultate istraživanja virusnih izolata koji su potjecali iz vrsta Aristolochia clematitiš (Ac), A. durior (Ad), A. elegans (Ae), A. macrophylla (Am), Aquilegia vulgaris (Aq) i Scopolia car- niolica (Sc). Osim vrste A. clematitiš (primjerci ubrani u Mađarskoj), koja je rasla samoniklo, sve su ostale biljke bile uzgajane u botaničkim vrtovima u Mađarskoj (A. durior, A. elegans) i Jugoslaviji (A. macrophylla, Aq. vulgaris, S. carniolica). Na listovima inficiranih primjeraka svih spomenutih vrsta uočavali su se simptomi, kao što su: blijedo šarenilo, mozaik, morfološke deformacije; uz to su biljke zaostajale rastom. S. carniolica je na listovima imala često ispoljene klorotične vrpce uz veće žile i tzv. simptom “hrastovog lista”.
Izolate smo istražili u cilju njihove identifikacije, koristeći pri tom metodu pokusnih biljaka, zatim serološke i premunitetne pokuse, određivanje fizičkih svojstava i pokuse prijenosa izolata pomoću lisnog ušenjka Myzus persicae. Na temelju rezultata tih istraživanja utvrdili smo da su sve istraživane vrste bile inficirane virusom mozaika krastavca. Dosta je vjerojatno da izolati Ac, Ad, Ae, Am, Aq i Sc pripadaju tzv. “zelenom” soju tog virusa.
Čini se da ovaj rad donosi prve podatke o vrstama A. elegans, A. macrophylla i S. carniolica kao prirodnim domaćinima virusa mozaika krastavca. Pored toga, od šest istraženih vrsta nijedna dosad nije bila poznata kao prirodni domaćin virusa mozaika krastavca u zemlji u kojoj su inficirani primjerci biljaka bili sabrani.

Ključne riječi

Hrčak ID:

157948

URI

https://hrcak.srce.hr/157948

Datum izdavanja:

31.12.1975.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 754 *