Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Istraživanje puči triju vrsta hrastova svjetlosnim i rasterskim (scanning) elektronskim mikroskopom

Tomislav Bačić ; Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 2.266 Kb

str. 85-90

preuzimanja: 398

citiraj


Sažetak

Istražena je građa puči vrsta Quercus robur L., Q. frainetto Ten. i Q. cerris L. iz Jugoslavije. Istraživanja su obavljena svjetlosnim i ras- terskim elektronskim mikroskopom. S obzirom na položaj okolnih stanica puci pripadaju anomocitnom tipu, a s obzirom na građu puči »gantele- gubovidnom« (= hantel-lippenformig) tipu prema razdiobi Anelija <1975).
Karakteristično je za puči tih hrastova da su središnji dijelovi zapornica debeli. Iako su središnji dijelovi stijenki većinom debeli, leđna je stijenka tanja i elastična, tako da se taj dio također može proširiti prilikom povećanja turgora. Da se i taj dio može povećati i pomicati, svjedoči brazda (stanjenje), tzv. zglob u vanjskoj stijenci susjedica tik uz zapornice.
Na vanjskoj stijenci zapornica nalaze se zadebljanja koja strše iznad ostale površine puči tako da stvaraju plitak prostor sa smanjenim provjetravanjem. Interesantni su i kutikularni nabori na ventralnim stijenkama zapornica koji su vjerojatno kseromorfna struktura.
Puči vrsta Q. rubor i Q. frainetto presvučene su djelomično voštanim prevlakama, dok su puči Q. cerris bez prevlaka. Zadebljanja na vanjskoj stijenci puči od vrste Q. robur jače strše iznad razine epiderme nego od vrste Q. frainetto.

Ključne riječi

građa puči; hrast; elektronska mikroskopija

Hrčak ID:

158430

URI

https://hrcak.srce.hr/158430

Datum izdavanja:

31.12.1981.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.006 *