Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Maja Kovač ; Slovenija
Miran Vardjan ; Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 935 Kb

str. 95-109

preuzimanja: 387

citiraj


Sažetak

Lipidi su glavna rezervna tvar u sjemenkama jele (Abies alba Mili.). Najveći postotak masnih kiselina čine nezasićene masne kiseline. Od određenih masnih kiselina ima najviše linolne, zatim oleinske, palmitinske i stearinske kiseline. To vrijedi i za stratificirane i nestratificirane sjemenkeu različitim razdobljima prije i za vrijeme klijanja. Iz rezultata je vidljivo da se prije klijanja troše prije svega šećeri, iako oni nisu glavna pričuvna tvar. Razgradnja rezervnih triglicerida počinje tek u sjemenaka koje kliju. U to vrijeme primjećujemo povećanje količine topivih šećera.
Kod sjemenki pobuđenih na klijanje utvrdili smo sintezu lipida s pomoću inkubacije u radioaktivnom glicerolu. Pri svim pokusima sintetiziralo se više kompleksnih nego jednostavnih lipida. S pomoću autoradiografije utvrdili smo da su u komplesnih lipida gotovo sve mrlje radioaktivne, dok su u jednostavnih lipida radioaktivni samo digliceridi.
Pri utvrđivanju ugrađenog radioaktivnog glicerola u lipidnu frakciju, frakciju topivu u vodi i C02, najveća je bila radioaktivnost u C02, zatim u frakciji topivoj u vodi, a najmanja u lipidnoj frakciji. Ugrađivanje kod stratificiranih i nestratificiranih sjemenki prije klijanja je kvantitativno slično u svim trima frakcijama, dok je tijek ugrađivanja upravo suprotan.

Ključne riječi

lipidi; metabolizam; sjemenke jele

Hrčak ID:

158434

URI

https://hrcak.srce.hr/158434

Datum izdavanja:

31.12.1981.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.174 *