Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Saccharomyces cerevisiae test (YTT) kao metoda za utvrđivanje toksičnosti vode

Božidar Stilinović ; Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 896 Kb

str. 127-131

preuzimanja: 578

citiraj


Sažetak

U radu se iznosi vlastita metoda za određivanje toksičnosti otpadnih voda s pomoću biotesta s kvascem Saccharomyces cerevisiae. Biotest se odvija u dvije faze (sl. 1). U prvoj fazi (A) boje se stanice kvasaca 0,4%-tnom vodenom otopinom metilenskog mođrila nakon prethodnog držanja inokuluma kvasca u ispitivanoj vodi i njezinim razrjeđenjima, te BPK vodi kao kontroli. Broje se nakon 2—3 minute neobojene (»žive«) i plavo obojene (mrtve, stare, fiziološki oslabljene) stanice (si. 2). Prema postocima neobojenih stanica kvasaca u seriji razrjeđenja otpadne vode a u odnosu na kontrolu koja se uzima kao 100°/o (tablica 1), može se grafički orijenta- ciono izračunati LDS0 (letalna doza 50), te izvršiti selekciju uzoraka za dalju obradu (slika 4a). U drugoj fazi (B), koju predstavlja fermentacijski test s injekcijskim štrcaljkama dodaje se u originalni uzorak i njegova razrjeđenja, te kontrolu sa suspendiranim kvascima poslije 6 sati inkubacije na 25° C po 1,2 g saharoze i 0,35 g kvaščeva ekstrakta. Nakon potpunog otapanja tih dodataka i energičnog mućkanja, napune se suspenzijom injekcione štrcaljke od 20 ml do pune zapremine izbjegavajući pritom mjehuriće zraka. Nakon inkubacije od 16 sati na 25° C očitava se u štrcaljkama volumena plina nastalog fermentacijom saharoze s pomoću kvasaca. Usporedbom postotaka volumena plina u pojedinim štrcaljkama (si. 3) s obzirom na kontrolu koja se uzima kao 100% može se grafički odrediti LD50, a u određenoj mjeri i LD10 (minimalna letalna doza) (si. 4b).
Metoda bojanja stanica kvasaca metilenskim modrilom služi u prvom redu kao orijentacija u vezi s toksičnošću otpadnih voda, a može se izvesti brzo i izravno na terenu. Fermentacijski test s injekcijskom štrcaljkom usprkos određenim nepreciznostima metode može pružiti upotrebljive podatke o toksičnom stupnju vode, posebno određivanju LD50. Prednost tog biotesta je da ne traži specijalne aparature, jednostavno se može izvesti u svakom laboratoriju, a podaci se mogu dobiti u roku od 24 sata.
U dosad provedenim ispitivanjima kvasci su bili jako inhibirani otpadnim vodama tvornice kože, kemijske industrije i sintetičkim detergentima.

Ključne riječi

otpadne vode; toksičnost; Saccharomyces cerevisiae test

Hrčak ID:

158439

URI

https://hrcak.srce.hr/158439

Datum izdavanja:

31.12.1981.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.351 *