Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Lychnothamnus (Rupr.) V. Leonh. (Characeae) novi rod za floru Jugoslavije

Jelena Blaženčić ; Srbija
Živojin Blaženčić ; Srbija


Puni tekst: engleski pdf 684 Kb

str. 95-101

preuzimanja: 358

citiraj


Sažetak

Od šest recentnih rodova reda Charoles razdela Charophyta u flori Jugoslavije poznate su vrste rodova Nitella, Tolypella, Nitellopsis i Chara. Istražujući harofite u regionu delte Neretve, 1981. godine, u slatkovodnom kraškom jezeru Šipak otkrili smo prvo stanište vrste Lychnothamnus barhatus u Jugoslaviji. Ovim smo za slatkovodnu floru Jugoslavije zabeležili prisustvo ne samo nove vrste već i novog roda koji se u Evropi i Aziji nalazi samo na malom broju lokaliteta.
Jezero Šipak (Kardeljevo, SR Hrvatska) nalazi se u semiaridnoj mediteranskoj zoni koja ima karakteristike subtropske klime. Populacije makrofitske alge Lychnothamnus barhatus u jezeru Šipak razvijaju se u priobalnoj zoni na dubini od 1 do 1,2 m, na muljevitoj podlozi. Voda je providna do dna, a pH iznosi 6,5 do 7.
Lychnothamnus barhatus nalazi se zajedno sa Chara hispida, Nitellopsis obtusa, Phragmites communis, Polygonum amphibium, Potamogetón crispus, Potamogetón natans, Potamogetón perfoliatus, Myrio- phyllum demersum.
Žbunasti talus Lychnothamnus barbatus visok je 20—30 cm, zelene je boje i slabo inkrustiran kalcijumkarbonatom. Kora je delimično razvijena (nepotpuna) i nalazi se samo na najmlađim internodijama. Na nodusima glavne ose razvija se osam bočnih osa na kojima se nalazi 4-5 članaka. Dužina bočnih osa kreće se do 4 cm, a igličastih ćelija jednorednog stipularnog venca do 1,3 cm.

Ključne riječi

slatkovodna flora; Lychnothamnus barhatus

Hrčak ID:

158807

URI

https://hrcak.srce.hr/158807

Datum izdavanja:

31.12.1983.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 812 *