Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Aktivnost nekih enzima lipidnog metabolizma u sjemenkama jele (Abies alba Mill.) tijekom klijanja

Maja Kovač ; Hrvatska
Mercedes Wrischer ; Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 3.964 Kb

str. 31-42

preuzimanja: 374

citiraj


Sažetak

Aktivnost nekih enzima, koji u sjemenkama jele (Abies alba Mili.) kataliziraju razgradnju masti, tijekom klijanja u embriju i u endospermu različito varira. Mjerenja smo izvršili na sjemenkama iz Mašuna (Notranjsko, Slovenija), koje kod sobne temperature nisu klijale, i na lako klijavim sjemenkama s Papuka.
Aktivnost lipaze mjerili smo kod pH 8,5 (bazična lipaza) i kod pH 5,5 (kisela lipaza). Kisela i bazična lipaza bile su aktivne već u suhim sjemenkama obiju provenijencija. Aktivnost bazične lipaze se u endospermu prije i tijekom vidljivog klijanja nije bitno promijenila. Iz toga smo zaključile da bazična lipaza nije ograničavajući faktor klijanja. Pri prodoru korjenčića kroz testu je međutim u lako klijavim sjemenkama
aktivnost kisele lipaze i katalaze prilično porasla, pogotovu pak aktivnost izocitrat-lijaze. U endospermu sjemenki iz Mašuna, koje pri sobnoj temperaturi nisu klijale, aktivnost je svih spomenutih enzima konstantno opadala.
Kisela i bazična lipaza te kataliza bile su aktivne u embriju i prije vidljivog klijanja. Nakon prodora korjenčića aktivnost je tih enzima naglo pala, dok je kod sjemenki iz Mašuna ostala konstantna (kisela lipaza, katalaza), ili pak samo sporo padala (bazična lipaza). Izocitrat-lijaza u embriju nije bila aktivna.
Prisutnost nespecijaliziranih peroksisoma i glioksisoma utvrđivale smo elektronskim mikroskopom. Glioksisomi su bili prisutni već u endospermu suhih sjemenki. Njihov se broj povećao u sjemenkama koje su klijale. Prije i tijekom vidljivog klijanja ušle smo u trag mikrotjelešcima i u embriju. Budući da ondje izocitrat-lijaza nije bila aktivna, zaključile smo da mikrotjelešca u embriju ne djeluju kao glioksisomi. Prema svemu sudeći, razgradnja masti u embriju ne odvija se preko glioksilatnog ciklusa, kao što je to slučaj pri razgradnji masti u endospermu.

Ključne riječi

Hrčak ID:

158911

URI

https://hrcak.srce.hr/158911

Datum izdavanja:

31.12.1984.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 923 *