Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Calla palustrias L. (Araceae) u Hrvatskoj

Jasenka Topić ; Hrvatska
Ljudevit Ilijanić ; Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 953 Kb

str. 189-193

preuzimanja: 313

citiraj


Sažetak

Vrsta Calla palustris L. (zmijinac) nađena je u Sungerskom lugu (kraj Sungera) između Delnica i Mrkoplja u Gorskom kotaru (si. 1). Tamo ona raste na čistinama u malim ponikvama u šumskom kompleksu zajednice Blechno-Abietetum Horv. U sastojinama zmijinca (si. 2 i 3) dominiraju mahovi tresetari (Sphagnum palustre i Sph. fallax).
U Hayekovu djelu »Prodromus florae peninsulae Balcanicae-« (1933) nije ta biljka navedena za Hrvatsku niti za bilo koje drugo područje Balkanskog poluotoka. Ni u djelu »Flora Europaea« (Vol. V, 1980), gdje je rasprostranjenost označena po državama, Jugoslavija nije navedena kao područje rasprostranjenosti zmijinca, iako u florističkoj literaturi odavno
postoje podaci o nalazištima u Hrvatskoj i u Sloveniji. Iz toga se može zaključiti da su ranije objavljena nalazišta smatrana spornima.
Najnoviji podaci o recentnim nalazištima te biljke u Sloveniji (Peterlin, Skoberne, Wraber 1985, Wraber i Skoberne 1989) pokazuju, međutim, da Calla palustris još uvijek raste tamo, a naš nalaz u Gorskom kotaru nesumnjivi je dokaz da je ta vrsta također recentni član i hrvatske flore. U tom smislu valja dopuniti podatke u »Evropskoj flori«.
Kako je zmijinac općenito rijetka vrsta, a kao borealni florni element u našem području s fitogeografskog i ekološkog gledišta vrlo zanimljiva, neophodno je tu biljku, odnosno njezina staništa u cjelini, zakonski zaštititi. Osim toga, pri daljnjim florističkim i vegetacijskim istraživanjima valja joj i nadalje posvetiti odgovarajuću pažnju, jer se s dosta sigurnosti može pretpostaviti da na sličnim staništima raste još ponegdje u Gorskom kotaru.

Ključne riječi

Calla palustris; Gorski kotar; sastojine zmijinca

Hrčak ID:

159537

URI

https://hrcak.srce.hr/159537

Datum izdavanja:

31.12.1989.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 983 *