Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

KONTROLA GENETSKOG IDENTITETA ELEKTROFOREZOM PROTEINA PRI SORTNOJ REPRODUKCIJI PŠENICE

Nenad Đurić ; Fakultet za biofarming, Bačka Topola, Srbija
Gorica Cvijanović ; Fakultet za biofarming, Bačka Topola, Srbija
Mirela Matković ; Fakultet za biofarming, Bačka Topola, Srbija
Gordana Dozet ; Fakultet za biofarming, Bačka Topola, Srbija
Gordana Branković ; Poljoprivredni fakultet, Beograd, Srbija


Puni tekst: hrvatski pdf 3.671 Kb

str. 173-184

preuzimanja: 508

citiraj


Sažetak

Održanje i kontrola genetske čistoće, odnosno genetskog identiteta, jedan je od krajnjih ciljeva sjemenarstva nakon priznavanja neke sorte pšenice. Primjena pozitivne i negativne selekcije, na razini fenotipa pri sortnoj reprodukciji pšenice, omogućila je sortnu čistoću od 99 i 100% u usjevima svih sjemenskih kategorija. U cilju ispitivanja genetske identičnosti, u ovom su radu analizirane
rezervne bjelačevine pšenice – glijadini, koji su metodom poliakrilne gel elektroforeze razdvojeni na veliki broj frakcija koje pokazuju visoku heterogenost. Od analiziranih sorti pšenice jedino je sorta PKB Rodika imala genetsku čistoću od 100% za sve kategorije sjemena. Sorta PKB Kristina je imala genetsku čistoću od 99% za kategoriju predosnovno sjeme, a sorta BG Merkur 99% genetske čistoće za kategoriju – sjeme prve generacije C1. Elektroforeza bjelančevina pokazala je da postoji divergentnost između ispitivanih sorti pšenice po sastavu komponenti glijadinske frakcije, dok unutar sorti postoji ujednačenost.

Ključne riječi

pšenica; genetski identitet; elektroforeza proteina

Hrčak ID:

161765

URI

https://hrcak.srce.hr/161765

Datum izdavanja:

5.7.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.532 *