Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

S one strane paradigme objašnjenja u suvremenoj medicini. Alternativna i/ili komplementarna medicina kao moguća ishodišta medicinskog »epistemološkog reza«

Karel Turza


Puni tekst: hrvatski pdf 317 Kb

str. 163-169

preuzimanja: 1.650

citiraj


Sažetak

U suvremenoj, napose zapadnoj, oficijelnoj službenoj medicini prevladavajući, biomedicinski model utemeljen je na modernoj (nota bene, iako je ovo očita contradictio in adjecto, ipak) racionalističkoj vjeri u znanost, riječju, na principu: non est medicina sine scientia. Moderna je znanost oslonjena, prije ostalog, na ideju kauzaliteta (riječima G. H. von Wrighta, na paradigmu objašnjenja), što uobličava i glavni cilj svekolikog znanstvenog rada: otkrivanje/utvrđivanje, više ili manje, stabilnih uzročno-posljedičnih odnosa. Taj zadatak uvijek, pak, implicira dokazivanje. Znanstvene teorije, odnosno znanstveni zakoni koji su najbliži logičkom idealu da su potpuno dokazani, jesu, u toj epistemološkoj matrici, oni koji osiguravaju pouzdana predviđanja.
U ovom se radu ne nudi recept za »konačno rješenje« epistemološke, teorijske i praktične krize moderne medicine, nego se otvara samo jedan od, vjerojatno brojnih, putova njezina rješavanja – uz jasnu svijest da je prošlo vrijeme takozvanih supstancijalnih istina i da se, konzekventno tome, (i) na ovom području mogu takmičiti mnoge druge/drukčije zamisli.

Ključne riječi

biomedicinski model; paradigma objašnjenja; alternativna/komplementarna medicina; alternativna paradigma

Hrčak ID:

15758

URI

https://hrcak.srce.hr/15758

Datum izdavanja:

2.4.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.597 *