Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Dobra higijenska praksa u proizvodnji maslinovog ulja

Đurđica Ačkar orcid id orcid.org/0000-0003-4257-2907 ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Drago Šubarić ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Jurislav Babić ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Borislav Miličević ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Antun Jozinović ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Tena Tarnai


Puni tekst: hrvatski pdf 88 Kb

str. 14-18

preuzimanja: 552

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 88 Kb

str. 18-18

preuzimanja: 902

citiraj


Sažetak

Proizvodnja maslinovog ulja važna je gospodarska grana prehrambene industrije u Republici Hrvatskoj. Kako bi se osigurala konkurentnost na tržištu, potrošačima se mora ponuditi ne samo zdravstveno ispravno, nego i visoko kvalitetno ulje, na što značajno utječe i higijena pogona. Stoga je potrebno posvetiti veliku pažnju održavanju higijene u proizvodnji. Rad daje kratke smjernice o kojima treba voditi računa, od konstrukcije pogona i odabira prikladnih materijala, do održavanja pogona, kontrole štetočina i higijene radnika. Posebnu pažnju treba posvetiti adekvatnom zbrinjavanju otpada koji nastaje u proizvodnji, jer on predstavlja iznimno veliko opterećenje za okoliš.

Ključne riječi

maslinovo ulje; dobra higijenska praksa; zbrinjavanje otpada

Hrčak ID:

162431

URI

https://hrcak.srce.hr/162431

Datum izdavanja:

21.7.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.199 *