Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

KAKVOĆA PROIZVODA ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA S GLEDIŠTA PROPISA I STANDARDA EUROPSKE ZAJEDNICE - EUROPA'92

Josip Živković ; Veterinarski fakultet, Zagreb, Republika Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.764 Kb

str. 379-387

preuzimanja: 197

citiraj


Sažetak

Programi obnove i preustrojstva stočarske proizvodnje i prerade stočarskih proizvoda moraju biti u funkciji razvitka i uključivanja hrvatskog poljodjelstva u trendove proizvodnje, međunarodne trgovine i kakvoće proizvoda u okviru EUROPA',92. U tom cilju treba objektivno procijeniti postojeće stanje, naročito s obzirom na nizak stupanj ukupne razvijenosti, gospodarske učinkovitosti i poslovne sposobnosti proizvodnje i prerade stočarskih proizvoda. Treba, također, definirati kakvoću proizvoda i procijeniti trendove njezina nadzora u tržišnoj privredi u odnosu na mjerila (standarde), modele potrošnje, praksu dereguliranja i potrebu integracije nadzora u cilju učinkovite zaštite tržišta. U svemu tome posebno značenje imaju dobra proizvodna praksa te suvremeno ustrojstvo neposrednog i laboratorijskog nadzora ("monitoring") kakvoće stodarskih proizvoda što uključuje njihovu ispravnost,vrsnoću i tržišnu prihvatljivost. U pogledu proizvodnje i međunarodne trgovine mesom, mlijekom, jajima i ostalim pioizvodima životinjskog podrijetla valja prihvatiti smjernice EZ-a s kojima se, u okviru suvremenog veterinarsko - sanitarnog nadzora u javnom zdravstvu, osiguravaju ujednačenost, istovjetna primjena i potpuna dostupnost primjene propisa nadzoru službenih or gana EZ-a.

Ključne riječi

Hrčak ID:

162507

URI

https://hrcak.srce.hr/162507

Datum izdavanja:

24.1.1993.

Posjeta: 629 *