Stručni rad
KAKVOĆA PROIZVODA ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA S GLEDIŠTA PROPISA I STANDARDA EUROPSKE ZAJEDNICE - EUROPA'92
Josip Živković
; Veterinarski fakultet, Zagreb, Republika Hrvatska
Sažetak
Programi obnove i preustrojstva stočarske proizvodnje i prerade stočarskih proizvoda moraju biti u funkciji razvitka i uključivanja hrvatskog poljodjelstva u trendove proizvodnje, međunarodne trgovine i kakvoće proizvoda u okviru EUROPA',92. U tom cilju treba objektivno procijeniti postojeće stanje, naročito s obzirom na nizak stupanj ukupne razvijenosti, gospodarske učinkovitosti i poslovne sposobnosti proizvodnje i prerade stočarskih proizvoda. Treba, također, definirati kakvoću proizvoda i procijeniti trendove njezina nadzora u tržišnoj privredi u odnosu na mjerila (standarde), modele potrošnje, praksu dereguliranja i potrebu integracije nadzora u cilju učinkovite zaštite tržišta. U svemu tome posebno značenje imaju dobra proizvodna praksa te suvremeno ustrojstvo neposrednog i laboratorijskog nadzora ("monitoring") kakvoće stodarskih proizvoda što uključuje njihovu ispravnost,vrsnoću i tržišnu prihvatljivost. U pogledu proizvodnje i međunarodne trgovine mesom, mlijekom, jajima i ostalim pioizvodima životinjskog podrijetla valja prihvatiti smjernice EZ-a s kojima se, u okviru suvremenog veterinarsko - sanitarnog nadzora u javnom zdravstvu, osiguravaju ujednačenost, istovjetna primjena i potpuna dostupnost primjene propisa nadzoru službenih or gana EZ-a.
Ključne riječi
Hrčak ID:
162507
URI
Datum izdavanja:
24.1.1993.
Posjeta: 629 *