Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Primjena nove tehnike sušenja za proizvodnju čipsa od jabuke

Stjepan Sito ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju poljoprivrede
Branko Šket ; Šolski center Šentjur
Marjana Kurnik ; Šolski center Šentjur
Ante Kraljević ; Agronomski fakultet u Zagrebu
Hrvoje Hrvojčec ; Agronomski fakultet u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 204 Kb

str. 67-73

preuzimanja: 2.398

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 204 Kb

str. 73-73

preuzimanja: 181

citiraj


Sažetak

U radu su analizirane sorte jabuke Cripps Pink, Granny Smith, Jonagold, Idared, Golden Delicious i Braeburn u svrhu pogodnosti plodova za sušenje. Rezultati istraživanja, odnosno polinomne jednadžbe krivulje sušenja, ukazuju da su neke sorte jabuka pogodnije za proizvodnju čipsa od jabuka (Cripps Pink, Golden Delicious, Idared). Kako bi se sačuvala kvaliteta listića (čips) i smanjili troškovi, nužno je prosec sušenja podijeliti u više faza. Priprema jabuka za dobivanje čipsa dosta je zahtjevna, što izravno utječe na troškove, pa je stoga nužno pripremne faze maksimalno mehanizirati.

Ključne riječi

plod jabuke; sušenje jabuke; čips od jabuke

Hrčak ID:

162719

URI

https://hrcak.srce.hr/162719

Datum izdavanja:

2.5.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.193 *