Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj oblika na kvalitetu osušenog ploda jabuke

Stjepan Sito ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju poljoprivrede
Slavica Škurdija ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju poljoprivrede
Petra Sinković ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju poljoprivrede
Mario Čeh
Jasmina Martinec
Martina Arar ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju poljoprivrede


Puni tekst: hrvatski pdf 253 Kb

str. 16-20

preuzimanja: 279

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 253 Kb

str. 20-20

preuzimanja: 526

citiraj


Sažetak

U radu su prikazani rezultati laboratorijskog sušenja jabuka u različitim oblicima slijedećih sorti jabuka; Cripps Pink, Granny Smith, Jonagold, Idared, Golden Delicious i Braeburn. Tako se za čips od jabuke kao najpoželjniji osušeni oblik jabuke odlučilo 63%, za klipiče 21%, a za štapiće svega 16% anketiranih osoba. Anketa je pokazala da je najpoželjnija sorta za sušenje Cripps Pink, zatim Granny Smith, Jonagold, Idared, Golden Delicious, a najmanje poželjna sorta je Braeburn. Prikazani rezultati istraživanja mogu poslužiti pri odabiru sorti jabuka kod podizanja novih nasada jabuka, čiji su plodovi namijenjeni sušenju.

Ključne riječi

plod jabuke; sušenje jabuke; čips od jabuke

Hrčak ID:

162739

URI

https://hrcak.srce.hr/162739

Datum izdavanja:

15.11.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.670 *