Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj prorjeđivanja i cizeliranja grozdova na kakvoću grožđa stolnih sorti Black Magic i Victoria (Vitis vinifera L.)

Tamara Vranješ ; Agronomski fakultet, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo
Mirela Osrečak ; Agronomski fakultet, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo
Marko Karoglan ; Agronomski fakultet, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo
Bernard Kozina ; Agronomski fakultet, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo


Puni tekst: hrvatski pdf 276 Kb

str. 88-94

preuzimanja: 199

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 276 Kb

str. 93-93

preuzimanja: 968

citiraj


Sažetak

Poznato je da ampelotehnički zahvati mogu značajno utjecati na rodnost te kvalitativni sastav grožđa vinove loze. Kakvoća stolnih kultivara, osim po sadržaju šećera i razini ukupne kiselosti, uvelike ovisi i o vanjskom izgledu, prije svega masi grozda i krupnoći bobica. U tom smislu provedeno je istraživanje utjecaja prorjeđivanja i cizeliranja grozdova na kakvoću grožđa stolnih sorti Black magic i Victoria, a uz vizualnu ocjenu izmjeren je sadržaj šećera i ukupne kiselosti u grožđu te prosječna masa grozda i bobice. Opća je ocjena da je zahvat cizeliranja grozdova vrlo pozitivno utjecao na kultivar Victoria, putem povećanja prosječne mase bobice i razine šećera u grožđu te smanjenjem razine ukupne kiselosti. Prorjeđivanje grozdova nije utjecalo na parametre rodnosti, ali je kod Victorije utjecalo na povećanje sadržaja šećera i smanjenje razine ukupne kiselosti.

Ključne riječi

Black magic; Victoria; cizeliranje grozdova; prorjeđivanje grozdova

Hrčak ID:

163052

URI

https://hrcak.srce.hr/163052

Datum izdavanja:

9.8.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.758 *