Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Ekološko voćarstvo – uzgoj jabuka

Valerija Pokos Nemec ; Hrvatska poljoprivredna komora


Puni tekst: hrvatski pdf 159 Kb

str. 80-91

preuzimanja: 909

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 159 Kb

str. 91-91

preuzimanja: 5.908

citiraj


Sažetak

Ekološka proizvodnja jabuka, iako u začecima, zbog nezagađene prirode i mnoštva odlika sorata koje uspijevaju u našem klimatu predstavlja ogroman potencijal . Za sadnju treba koristiti dobro selekcionirane sorte te one koje su otporne prema bolestima i štetnicima. Jabuka je najvažnija i najraširenija voćna vrsta u našoj zemlji, a u njenom uzgoju treba uzeti u obzir sve veću potražnju za ekološkim voćem. Najvažniji čimbenici u uzgoju jabuke su tlo, klima, položaj terena i agrotehnika. Prije podizanja nasada treba imati projektni plan, pripremiti tlo, izabrati deklarirane sadnice te kvalitetno pognojiti i pravilno posaditi. Posebnu pažnju treba posvetiti njezi, zaštiti, berbi te skladištenju.

Ključne riječi

jabuka; sorta; tlo; klima; položaj; korijen; podizanje nasada; sadnja; gnojidba; rezidba; njega; zaštita; berba; skladištenje

Hrčak ID:

163066

URI

https://hrcak.srce.hr/163066

Datum izdavanja:

6.6.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 8.046 *