Pregledni rad
Jabučno – mliječna fermentacija u vinu
Tomislav Plavša
; Institut za poljoprivredu i turizam Poreč
Puni tekst: hrvatski pdf 439 Kb
str. 70-79
preuzimanja: 403
citiraj
APA 6th Edition
Plavša, T. (2010). Jabučno – mliječna fermentacija u vinu. Glasnik Zaštite Bilja, 33 (6), 70-79. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/163331
MLA 8th Edition
Plavša, Tomislav. "Jabučno – mliječna fermentacija u vinu." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 33, br. 6, 2010, str. 70-79. https://hrcak.srce.hr/163331. Citirano 21.11.2024.
Chicago 17th Edition
Plavša, Tomislav. "Jabučno – mliječna fermentacija u vinu." Glasnik Zaštite Bilja 33, br. 6 (2010): 70-79. https://hrcak.srce.hr/163331
Harvard
Plavša, T. (2010). 'Jabučno – mliječna fermentacija u vinu', Glasnik Zaštite Bilja, 33(6), str. 70-79. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/163331 (Datum pristupa: 21.11.2024.)
Vancouver
Plavša T. Jabučno – mliječna fermentacija u vinu. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2010 [pristupljeno 21.11.2024.];33(6):70-79. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/163331
IEEE
T. Plavša, "Jabučno – mliječna fermentacija u vinu", Glasnik Zaštite Bilja, vol.33, br. 6, str. 70-79, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/163331. [Citirano: 21.11.2024.]
Puni tekst: engleski pdf 439 Kb
str. 79-79
preuzimanja: 3.195
citiraj
APA 6th Edition
Plavša, T. (2010). Jabučno – mliječna fermentacija u vinu. Glasnik Zaštite Bilja, 33 (6), 70-79. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/163331
MLA 8th Edition
Plavša, Tomislav. "Jabučno – mliječna fermentacija u vinu." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 33, br. 6, 2010, str. 70-79. https://hrcak.srce.hr/163331. Citirano 21.11.2024.
Chicago 17th Edition
Plavša, Tomislav. "Jabučno – mliječna fermentacija u vinu." Glasnik Zaštite Bilja 33, br. 6 (2010): 70-79. https://hrcak.srce.hr/163331
Harvard
Plavša, T. (2010). 'Jabučno – mliječna fermentacija u vinu', Glasnik Zaštite Bilja, 33(6), str. 70-79. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/163331 (Datum pristupa: 21.11.2024.)
Vancouver
Plavša T. Jabučno – mliječna fermentacija u vinu. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2010 [pristupljeno 21.11.2024.];33(6):70-79. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/163331
IEEE
T. Plavša, "Jabučno – mliječna fermentacija u vinu", Glasnik Zaštite Bilja, vol.33, br. 6, str. 70-79, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/163331. [Citirano: 21.11.2024.]
Sažetak
Jabučno-mliječna fermentacija (JMF) je proces biološkog otkiseljavanja vina u kojem se dikarboksilna L-jabučna kiselina pretvara u monokarboksilnu L-mliječnu kiselinu i ugljik(IV)-oksid. JMF provode bakterije mliječne kiseline (BMK) iz rodova Oenocossus, Pediococcus i Lactobacillus. Na rast BMK u vinu i njihov metabolizam utječu razni fizikalno-kemijski čimbenici, poput pH, temperature, koncentracije sumpor(IV)- oksid i etanola. Kompleksne i raznovrsne metaboličke aktivnosti BMK tijekom JMF mogu na kakvoću vina utjecati pozitivno (smanjenje kiselosti, modifikacija mirisa i okusa, mikrobiološka stabilnost) ili negativno (promjene mirisa, boje i tvorba amina).
Ključne riječi
jabučno-mliječna fermentacija; bakterije mliječne kiseline; vino
Hrčak ID:
163331
URI
https://hrcak.srce.hr/163331
Datum izdavanja:
14.12.2010.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
Posjeta: 4.931
*