Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 32 No. 4, 2009.
Pregledni rad
Uzgoj gljiva
Bruno Novak
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za povrćarstvo
Sažetak
Današnji trendovi u proizvodnji hrane su karakterizirani brzom promjenom prehrambenih navika i vrstama namirnica. Gljive su nesumnjivo jedna od najvrijednijih hortikulturnih namirnica. Uzgoj gljiva je vrlo obećavajući i profitabilni posao, koji je stekao svoju popularnost kao jedan od važnih dijelova tradicionalne poljoprivredne proizvodnje. Proizvodnja gljiva bila je poznata stoljećima kao i njihovo korištenje za različite namjene. Tržište gljiva nastavlja se brzo širirti upravo zahvaljujući njihovoj velikoj nutritivnoj vrijednosti, upotrebi u kulinarstvu i svakako zbog izraženih ljekovitih svojstava. Osim toga iskorišteni supstrati nakon uzgoja gljiva nalaze široku primjenu u poljoprivredi, a naročito u hortikulturnoj proizvodnji. Tehnologija uzgoja gljiva je ostvarila izraziti napredak u zadnjih desetak godina. Danas se smatra da je moguće kontrolirano uzgajati do 100 vrsti različitih gljiva. Najčešće uzgajane gljive u svijetu su plemenita pečurka (A. bisporus), shii take (L. edodes), bukovača (P. ostreatus), a isto tako i neki drugi rodovi jestivih gljiva, uključujući vrste Flammulina, Volvariella, Pholiota, Tremella.
Ključne riječi
gljive; hrana; ljekovitost gljiva; uzgoj gljiva
Hrčak ID:
163457
URI
Datum izdavanja:
2.9.2009.
Posjeta: 6.719 *