Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 31 No. 6, 2008.
Stručni rad
Temelji kemijskog sastava vina
Ivana Alpeza
; Hrvatski zavod za vinogradarstvo i vinarstvo, Zagreb
Sažetak
Vino je vrlo kopleksan proizvod, poznat i kao jedno od najstarijih prirodnih pića. Uz alkohol kao kvantitativno najzastupljeniji sastojak, vino sadrži na stotine spojeva različitih kemijskih struktura i svojstava. Svakoj grupi spojeva pripada veća ili manja važnost u definiranju kakvoće vina, a u fenolnom sastavu leži posebnost zbog pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje. Uz grožđe, kao izvor brojnih, često najvažnijih čimbenika kemijskog sastava i senzornih svojstava, važnu ulogu imaju tehnologija proizvodnje i uvjeti dozrijevanja vina, tijekom kojeg vremena neki spojevi nestaju, a neki novi nastaju, još uvijek nedovoljno poznati i opisani u literaturi.
Ključne riječi
vino; kemijski sastav; kakvoća
Hrčak ID:
163996
URI
Datum izdavanja:
19.12.2008.
Posjeta: 7.257 *