Skip to the main content

Professional paper

Temelji kemijskog sastava vina

Ivana Alpeza ; Hrvatski zavod za vinogradarstvo i vinarstvo, Zagreb


Full text: croatian pdf 487 Kb

page 143-150

downloads: 879

cite

Full text: english pdf 487 Kb

page 150-150

downloads: 4.340

cite


Abstract

Vino je vrlo kopleksan proizvod, poznat i kao jedno od najstarijih prirodnih pića. Uz alkohol kao kvantitativno najzastupljeniji sastojak, vino sadrži na stotine spojeva različitih kemijskih struktura i svojstava. Svakoj grupi spojeva pripada veća ili manja važnost u definiranju kakvoće vina, a u fenolnom sastavu leži posebnost zbog pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje. Uz grožđe, kao izvor brojnih, često najvažnijih čimbenika kemijskog sastava i senzornih svojstava, važnu ulogu imaju tehnologija proizvodnje i uvjeti dozrijevanja vina, tijekom kojeg vremena neki spojevi nestaju, a neki novi nastaju, još uvijek nedovoljno poznati i opisani u literaturi.

Keywords

vino; kemijski sastav; kakvoća

Hrčak ID:

163996

URI

https://hrcak.srce.hr/163996

Publication date:

19.12.2008.

Article data in other languages: english

Visits: 6.094 *