Izlaganje sa skupa
HIGIJENSKA ISPRAVNOST MLIJEKA Zakon o hrani - veterinarsko-sanitarni nadzor
Mirza Hadžiosmanović
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Republika Hrvatska
Lidija Kozačinski
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Republika Hrvatska
Sažetak
Osnovni kriteriji kakvoće mlijeka u EU neprekidno rastu, te u pogledu broja somatskih stanica i ukupnog broja bakterija u budućnosti treba očekivati nove, još strože norme. Pored donošenja Pravilnika o kakvoći svježeg sirovog mlijeka (NN 102/2000) i osnivanja središnjeg laboratorija za kontrolu mlijeka u Križevcima još je uvijek upitno provođenje sustava kontrole i zdravstvene ispravnosti mlijeka u RH. Razlozi su prije svega ekstenzivnost primarne proizvodnje mlijeka, neodgovarajuća higijenska kakvoća, zdravstveno stanje muzara i drugi nepovoljni čimbenici u stočarstvu. Stupanjem na snagu Zakona o hrani zacrtani su zadaci veterinarske struke u području veterinarsko-sanitarnog nadzora mlijeka i mliječnih proizvoda. Težište se odnosi na zdravstvenu (higijensku) ispravnost, sigurnost, analizu rizika, procjenu rizika, upravljanje rizikom u skladu sa svjetskim trendom zaštite zdravlja potrošača u cijelom proizvodnom lancu ("od farme do stola"). Zadatak veterinarske službe u narednom periodu je usuglašavanje veterinarskih propisa sa Zakonom o hrani i propisima EU.
Ključne riječi
kakvoća mlijeka; veterinarsko-sanitarni nadzor
Hrčak ID:
164596
URI
Datum izdavanja:
25.3.2004.
Posjeta: 1.165 *