Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ RAZINE ENERGIJE OBROKA NA PERFORMANSE VISOKOPROIZVODNIH KRAVA

Marija Uremović ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za specijalno stočarstvo, Zagreb, Republika Hrvatska
Zvonimir Uremović ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za specijalno stočarstvo, Zagreb, Republika Hrvatska
Ivan Katalinić ; Poljoprivredni centar Hrvatske, Zagreb, Republika Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 2.085 Kb

str. 163-171

preuzimanja: 203

citiraj


Sažetak

Utjecaj različite razine energije u obrocima na proizvodne pokazatelje proučavan je u dvije skupine HF-krava (n=22) u 50 dana suhostajnog perioda i u četiri skupine krava tijekom 90 dana laktacije. Prva skupina krava konzumirala je 50,23 MJ/dnevno netto energije u suhostaju, a druga skupina krava 62,91 MJ/dnevno ni 25,24% više. Od 50. do 15. dana prije tetenja, prva skupina krava povećala je tjelesnu masu 30,0 kg, a druga skupina 39,0 kg. Razlika u povećanju tjelesne mase (9,0 kg) je nesignifikantna. Tijekom 90 dana laktacije dnevna konzumacija netto energije po skupinama krava (A: nizak-nizak, B: nizak-visok, C: visok-nizak, D: visok-visok) bila je: 119,78, 137,07, 125,28 i 143,10 MJ/ dnevno. Prosječna dnevna proizvodnja mlijeka i prosječni % mliječne masti iznosili su: 33,9, 40,5, 35,7, 38 kg i 3,55, 3,37, 3,50 i 3,54 %. Razlike u proizvodnji mlijeka bile su visokosignifikantne (P<0,01), a između postotka masti nesignifikantne (P>0,05). Prosječno dnevno gubljenje tjelesne mase u periodu od 3-ćeg do 20-tog i 6-tog dana po telenju bilo je: 0,94, 2,76, 2,00 i 2,88 i 0,46, 0,84, 0,74 i 1,05. Utjecaj razine energije u obroku na promjene tjelesne mase krava bio je signifikantan (P<0,05) na kraju perioda istraživanja (80-ti dan laktacije). Najvišu proizvodnju mlijeka uz manje gubljenje tjelesne mase imale su krave hranjene niskom razinom energije u suhostaju i visokom razinom u laktaciji. Visina proizvodnje mlijeka i tjelesna masa krava poslije telenja imale su signiflkantan utjecaj na gubljenje tjelesne mase krava poslije telenja (r=0,551**i 0,571** )

Ključne riječi

krava; tjelesna masa; proizvodnja mlijeka; laktacija

Hrčak ID:

164787

URI

https://hrcak.srce.hr/164787

Datum izdavanja:

10.7.1993.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 897 *