Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ KAKVOĆE HRANE NA PROIZVODNE REZULTATE PILIĆA MUŠKOG SPOLA U PRODUŽENOM TOVU

Gordana Kralik ; Poljoprivredni fakultet, Osijek, Republika Hrvatska
Zlata Maltar ; Poljoprivredni fakultet, Osijek, Republika Hrvatska
Predrag Božičković ; Hrvatski veterinarski zavod, Centar za peradarstvo, Zagreb, Republika Hrvatska
Gabrijela Krivec ; Hrvatski veterinarski zavod, Centar za peradarstvo, Zagreb, Republika Hrvatska
Tomo Matasović ; TSH PIK, Đakovo, Republika Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.809 Kb

str. 259-266

preuzimanja: 166

citiraj


Sažetak

lstraživan je utjecaj niže (22,29% ; 20,29"/"; 18,60% sir. bjelančevina i 12,97 MJ/kg ME - K skupina) i više razine (23,40% i 21,00% i 19,40% sir. bjelančevina i 13,63 MJ/kg ME - P skupina) hranjivih tvari u obroku na tovna i klaonička svojstva Ross-208 brojlera. lstraživanje je provedeno na 60 pilića muškog spola a trajalo je do 56 odnosno 63 dana. Od proizvodnih rezultata prikazani su: prosječna stopa i pojedine faze rasta, prosječne završne mase pilića, konzumacija i konverzija hrane te proizvodni broj. Skupina pilića (K₅₆) hranjena smjesama s nižom razinom hranjivih tvari, postigla je u dobi od 56 dana 3006 g žive mase uz konverziju hrane 2,09 kg. Proizvodni broj je iznosio 248,36. Skupina pilića koja je hranjena smjesama s višom razinom hranjivih tvari (P₅₆) postigla je u istoj dobi 3254 g prosječne žive mase uz konverziju hrane 2,01 kg. Proizvodni broj skupine pilića iznosio je271,18. Produženjem tova na 63 dana, prosječna živa masa skupine K₆₃ iznosila je 3560 g a skupine P₆₃ 3861 g. Utvrđeno je da progresiv nalaza rasta nastupa ranije i traje kraće vrijeme kod skupine pilića hranjene s višom (2,32 - 8,75 tjedana) u odnosu na skupinu pilida hranjenu s ni2om razinom hranjivih tvari u obroku (2,37 - 9,07 tjedana). Sa stanovišta rasta zaključuje se da je optimalna dob za klanje Ross-208 brojlera 9 tjedana. Pokazatelji kakvoće trupova (prinos pojedinih dijelova i abdominalne masti) kao i fizikalno- kemijskih svojstva mesa (pH₁, pH₂, sp.v.v., sadržaj vode, bjelančevina, masti i pepela) pokazuju da je viša razina hranjivih tvari u obroku djelovala na proizvodnju brojlerskog mesa bolje kakvoće od niže razine hranjivih tvari u obroku.

Ključne riječi

Hrčak ID:

164850

URI

https://hrcak.srce.hr/164850

Datum izdavanja:

20.12.1993.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 578 *