Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

KEMIJSKI SASTAV I HRANJIVE VRIJEDNOSTI KRMIVA ZA PREŽIVAČE U HRVATSKOJ

Darko Grbeša ; Agronomski fakultet, Zavod za hranidbu domaćih životinja, Zagreb, Republika Hrvatska
Tajana Černy ; Agronomski fakultet, Zavod za hranidbu domaćih životinja, Zagreb, Republika Hrvatska
Biserka Homen ; Agronomski fakultet, Zavod za hranidbu domaćih životinja, Zagreb, Republika Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 5.610 Kb

str. 277-304

preuzimanja: 467

citiraj


Sažetak

U ovom radu su prikazani prosjek (x), standardna devijacija (SD) i koeficijent varijabilnosti (C, %) kemisjkog sastava, energetske i bjelančevinaste vrijednosti preko 100 krmiva (2650 uzoraka) koja se koriste u Hrvatskoj. Od voluminoznih krmiva odabrana su ona poznatih svojstava koja bitno određuju hranjivu vrijednost (vrsta, redoslijed otkosa, stadij rasta i način konzerviranja). Osnovnom kemijskom sastavu krmiva (suha tvar, pepeo, sirove bjelančevine, sirova mast, sirova vlaknina i nedušične ekstraktivne tvari) su pridruženi koeficijenti probavljivosti iz literatura. Netto energetske vrijednosti (netto energija za laktaciju – NEL i netto energija za rast i tov - NERIT) i bjelančevinaste vrijednosti (probavljive sirove bjelančevine - PSB i metaboličke bjelančevine - MB) krmiva su procjenjena odgovarajućim modelima, 71,4% analiziranih energetskih i 88,5% bjelančevinastih krmiva imaju slični ili viši prosječni sadržaj SB, SM i NET nego europska krmiva u European Table of Energy Value for Poultry Feeds (1988) odnosno njemačka bjelančevinasta krmivima u DLG Futterwerttabellen für Wiederkäuer (1991). Međutim, analizirana krepka krmiva su varijabilnijeg sastava (SD i C%) od britanskih krmiva u UK Tables of Nutritive Value and Chemical Composition of feedingstuffs (1990). Voluminozna krma je vrlo promjenljivoga sastava i hranjive vrijednosti. Silaže kukuruza su vrlo dobre hranjivosti, ali su sijena loše kakvoće jer 86,75% uzoraka sijena sadrži manje od 100 g SB i 80 g MB/kg ST. U budućnosti bi trebalo određivati još i mineralni sastav, razgradljivost bjelančevina i in vitro probavljivost svih krmiva, te sadržaj škroba u krepkoj krmi i sadržaj strukturnih ugljikohidrata, u voluminoznoj krmi.

Ključne riječi

Hrčak ID:

164862

URI

https://hrcak.srce.hr/164862

Datum izdavanja:

20.12.1993.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.187 *